Κορονοϊός: σύσκεψη με το βλέμμα σε τρίτο κύμα πανδημίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Ανησυχία προκάλεσε και ο εντοπισμός ενός κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη. Πρόκεται για διάκονο ναού της πόλης, ο οποίος είχε αποθεραπευτεί από κορονοϊό πριν από δύο μόλις μήνες. Είναι ίσως η πιο ανησυχητική από τις μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού καθώς δεν καλύπτεται πλήρως από το εμβόλιο και έχει ως συνέπεια την επαναμόλυνση όσων έχουν κάνει φυσική ανοσία. Η νότιοαφρικάνικη μετάλλαξη του ιού είναι κατά 50% πιο μεταδοτική. Δεν έχει όμως μεγαλύτερη παθογόνο δράση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 τις τελευταίες ημέρες αναλύθηκαν περίπου 300 δείγματα που εκτιμήθηκε ότι έχουν μεγάλες πιθανότητες να φέρουν το μεταλλαγμένο ιό, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Πάτρα.

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!