Μάξιμος σε Χατζηδάκη: Αναβολή του “εξοικονομώ” λόγω πανδημίας

Τη μετάθεση του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω της πανδημίας, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει σοβαρότατες παρενέργειες στην περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία, ήδη, από τις 30 Οκτωβρίου 2020, ταυτόχρονα με τη Θεσσαλονίκη και τη Ροδόπη, συμπεριλαμβάνεται στο επίπεδο «4» αυξημένου κινδύνου, ως μια από τις ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιφέρειες.

Μια από τις παρενέργειες που έχουν προκύψει είναι η αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ», την οποία επισημαίνει το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς τα αναγκαία μέτρα περιορισμού της πανδημίας καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη διενέργεια του σχετικού προγράμματος. Όπως είναι γνωστό για την ένταξη ενός ακινήτου στο πρόγραμμα ΕΚΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ χρειάζεται η επίσκεψη Μηχανικού στην οικία του πολίτη, για να γίνουν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες, όπως αποτύπωση ακινήτου, ενεργειακή επιθεώρηση, αλλά και επίσκεψη τεχνικών και συνεργείων, προκειμένου να κάνουν αυτοψία και να εκδώσουν οικονομική προσφορά για το έργο και εκ νέου επίσκεψή στα γραφεία των μηχανικών. Από τα παραπάνω καθίσταται φανερό ότι οι συχνές επαφές δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για τη διάδοση της νόσου, ενώ τίθεται και ζήτημα με τις σχετικές απαγορεύσεις που καταγράφονται στην ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.:71342-ΦΕΚ 4899/Β/6-11-2020.

Επιπλέον, στη Θεσσαλία, λόγω των πρόσφατων εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσε ο κυκλώνας Ιανός του Σεπτεμβρίου παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση στην προετοιμασία των φακέλων για το πρόγραμμα.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στη μετάθεση του ανοίγματος της πλατφόρμας για την περιφέρεια Θεσσαλίας όσο το δυνατόν αργότερα, όπως εξάλλου έχει αποφασιστεί από 16.11.20 για τις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος, όπου προβλέπεται μετάθεση για τον Ιανουάριο του 2021».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγοντας ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1) Προτίθεσθε να αναβάλετε την έναρξη του προγράμματος ΕΚΟΙΝΟΜΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ για την περιφέρεια Θεσσαλίας, για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, λόγω της επιβαρυμένης υγειονομικής κατάστασης που βρίσκονται περιοχές της συγκεκριμένης περιφέρειας όπως ζητά το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος;

2) Πότε σκοπεύετε να γνωστοποιήσετε την έναρξη του προγράμματος για το 2021, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα έγκαιρης προετοιμασίας φακέλων;

3) Προτίθεσθε η έναρξη του προγράμματος να γίνει πριν την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων, ώστε να ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις για όσους λόγω των συνθηκών δεν δύνανται να υποβάλλουν αίτηση στο τρέχον πρόγραμμα;