Άρης Καραχάλιος για τον Δήμο Φαρσάλων: Πλημμύρες, έξι εβδομάδες μετά

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει με επιστολή του ο πρ. δήμαρχος Άρης Καραχάλιος:

“Μετά δεκαήμερο από τις καταστροφικές για το Δήμο μας πλημμύρες κατοικιών, επιχειρήσεων, ακινήτων και καλλιεργειών, ζητήσαμε εγγράφως η Δημοτική Αρχή Φαρσάλων και προσωπικά ο Δήμαρχος να προβεί  στην επιβαλλόμενη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, δια ζώσης, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης τις καταστροφικές συνέπειες της πλημμύρας, την θέσπιση μέτρων αντιμετώπισής της και ανακούφισης των πληγέντων και τον καθορισμό των προτεινόμενων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης και των χωριών του Δήμου.

Έξι εβδομάδες μετά λάβαμε πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 29η Οκτωβρίου με τηλεδιάσκεψη για θέματα όπου και πάλι δεν συμπεριλαμβάνεται η συζήτηση του κυρίαρχου ζητήματος, που αφορά στον τόπο και στους κατοίκους.

Μέχρι σήμερα δεν αξιώθηκε να κάνει το αυτονόητο. Προφανώς θεωρεί πάρεργο να ασχοληθεί το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου με το σύνολο των μελών του, σε συνεδρίαση συζήτησης και επίσημης ενημέρωσης για την κατάσταση που προκλήθηκε, για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, για τις μέχρι σήμερα ενέργειες, για τις καθημερινές παραλείψεις και πιθανές ενέργειες σκοπιμότητας, αλλά και συνεδρίαση διαβούλευσης με τους φορείς και τους ζημιωθέντες κατοίκους, για παράθεση και ανταλλαγή θέσεων και απόψεων, για προγραμματισμό των αναγκαίων δράσεων, εργασιών και έργων. Καταφανώς θεωρεί ότι τα σχετικά θέματα αποτελούν αποκλειστικό αντικείμενο της ενασχόλησης μόνο του Δημάρχου και των στενών συνεργατών του. Ιδιαίτερα του γραφείου τύπου, δημοσίων σχέσεων και προπαγάνδας, του έμμισθου κονδυλοφόρου του Δήμου που απευθύνει συνεχή δελτία τύπου «υψηλού επιπέδου» μεν, αλλά εκτός της πραγματικότητας των δηλώσεων και τοποθετήσεων.

Είναι αλήθεια, ότι τόσο η Πολιτεία όσο και η Περιφέρεια, με τα θεσμικά και υπηρεσιακά όργανά τους, γρήγορα προσέτρεξαν και προγραμμάτισαν, έργα, δράσεις και χρηματοδοτήσεις, προς αποκατάσταση ζημιών των ιδιωτών αλλά και του Δήμου μας.

Ο Δήμος, όμως, μέχρι σήμερα κωφεύει και αδιαφορεί για τα μεγάλα και σπουδαία, αρκείται και εξαντλείται σε δύο μικρές και περιορισμένες δράσεις, αφενός μεν σε χωματουργικές εργασίες απομάκρυνσης της σωρευμένης λάσπης και αφετέρου στην αποδοχή και διανομή της εθελοντικής προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης από τρίτους.

Ελλείπει, παντελώς, η θεσμική και συλλογική συνεργασία, συνέργεια, μεθόδευση και ο προγραμματισμός αποφάσεων, διεκδικήσεων, δράσεων και έργων, ακόμη και των απολύτως αναγκαίων, για τα οποία άλλωστε αποδόθηκαν στον Δήμο υψηλές χρηματοδοτήσεις από την πολιτεία.

Δυστυχώς, συνεχίζεται η απαξίωση του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα των παρατάξεων της μειοψηφίας, με την μεθοδευμένη απουσία της αυτοπρόσωπης συλλογικής έκφρασης και της παράθεσης των θέσεων και προτάσεων των δημοτικών συμβούλων, προς δημιουργική σύνθεση των απόψεων επ΄ ωφελεία του τόπου και των συμπολιτών μας.

Δηλώσαμε ότι η αποφυγή σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου δια ζώσης με το κυρίαρχο θέμα της πλημμύρας προβάλλει ως αυθαιρεσία και δεν συνάδει με τους διαμορφωμένους αυτοδιοικητικούς κανόνες δημοκρατικότητας και παραμένουμε πολέμιοι κάθε αντίθετης πρακτικής, με συνέπεια την αποχή μας από την δια τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29 Οκτωβρίου 2020.

Για τους λόγους αυτούς παραθέτουμε επιστολικά τις προτάσεις μας για την έστω και τώρα λήψη μέτρων ανακούφισης των πλημμυροπαθών συμπολιτών μας από το Δήμο μας και συγκεκριμένα: 1. Απαλλαγή ετήσιων τελών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και υδρεύσεως των κατοικιών και των επιχειρήσεων, που επλήγησαν, 2. Απαλλαγή του ετήσιου ενοικίου, για τα μισθωμένα δημοτικά αγροτεμάχια που επλήγησαν, 3. Εφάπαξ καταβολή ποσού 1.000,00 ευρώ σε κάθε οικογένεια, που επλήγη με καταστροφή κλινοστρωμνής και ένδυσης – ρουχισμού και 4. Δωρεάν διαγνωστικά Test κορωνοϊού στους πλημμυροπαθείς”.

Για την παράταξη «Φαρσάλων Όραμα»

Άρης Καραχάλιος