Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο: Προσοχή σε μολυσμένα e-mail που “μιμούνται” ηλεκτρονικές διευθύνσεις του δικτύου

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με ανακοίνωσή του ζητά την προσοχή των χρηστών καθώς διακινούνται με ηλεκτρονική αλληλογραφία προς τους χρήστες του ΠΣΔ μολυσμένα μηνύματα με επικίνδυνα συνημμένα αρχεία.
Ειδικότερα στο μήνυμά του αναφέρει:

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, φίλοι εκπαιδευτικοί, φίλοι μαθητές καλημέρα

Τις τελευταίες ώρες έχει εμφανιστεί το φαινόμενο να διακινούνται με ηλεκτρονική αλληλογραφία προς τους χρήστες του ΠΣΔ μολυσμένα μηνύματα με επικίνδυνα συνημμένα αρχεία.

Προσοχή: Τα μηνύματα αυτά δεν πρέπει να τα ανοίγετε αλλά να τα διαγράφετε αμέσως.

Το πιο επικίνδυνο είναι ότι τα μηνύματα αυτά έχουν στο σώμα τους παλιά γνωστά μηνύματα που έχουν διακινηθεί στην αλληλογραφία χρηστών, σχολείων ή άλλων μονάδων του ΠΣΔ.

Επισημαίνουμε την προσοχή σας στο σημείο αυτό και συνιστούμε να εξετάζετε προσεκτικά την πραγματική e-mail διεύθυνση του αποστολέα και όχι μόνο το εμφανιζόμενο όνομα του.  Θα πρέπει να ελέγχετε  τι υπάρχει στο τελευταίο τμήμα που υπάρχει και οριοθετείται από τους χαρακτήρες <……….>  στο e-mai του αποστολέα.

Δυστυχώς πρόκειται για επίθεση που το σύστημα προστασίας αλληλογραφίας του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου δεν ανιχνεύει.

Αν έχετε ανοίξει κάποιο από αυτά τα συνημμένα παρακαλούμε για έλεγχο του υπολογιστή σας με ενημερωμένο antivirus . Ακόμη συνιστούμε τον έλεγχο και με κάποιο δεύτερο εξελιγμένο εργαλείο ανίχνευσης απειλών .

Αν υπάρχει υπόνοια υποκλοπής του κωδικού πρόσβασης σας θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στην αλλαγή του από έναν καθαρό υπολογιστή από το www.sch.gr/password  .

Δείτε σχετικά τις συμβουλές ασφαλείας στις σελίδες του:  https://www.sch.gr/security .

Σας ευχαριστούμε που χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.