Εταιρεία φωτοβολταϊκών πάρκων “χτυπά την πόρτα” των Φαρσάλων

Την πρόθεση της να επενδύσει δημιουργώντας φωτοβολταϊκά πάρκα, σε δημοτικές εκτάσεις δύο περιοχών της κοινότητας Σκοτούσας του πρ. Δημου Πολυδάμαντα, για τα επόμενα 30 χρόνια, εκδήλωσε εταιρεία ενέργειας προς τον Δήμο Φαρσάλων.

Ο Δήμος Φαρσάλων τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής, καθώς η πρόταση φαίνεται να βρίσκει αρχικά αρνητικούς τους κατοίκους των δύο χωριών.

Οι δημοτικές εκτάσεις που υπάρχουν στην περιοχή είναι: η μια στην περιοχή “Πουρνάρι” που βρίσκεται βορειοανατολικά του Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων, έκτασης 450 στρεμμάτων, και η δεύτερη στην περιοχή “Παλιάμπελα” νοτιοανατολικά του Θετιδίου Φαρσάλων, έκτασης 2.100 στρεμμάτων. Η πρώτη είναι διάσπαρτη με μεγάλα πουρνάρια και βλάστηση, μάλιστα οι κάτοικοι τα τελευταία 15 χρόνια για να διατηρήσουν την τοποθεσία, φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες με τα τρακτέρ τους για να το προστατεύσουν, ενώ η δεύτερη – στο Θετίδιο – αφορά χορτολιβαδική έκταση χαμηλής βλάστησης.

Δεν είναι γνωστό πάντως το ποσοστό της έκτασης που θα καλύψει η επένδυση στις δυο αυτές περιοχές.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Για το ενδιαφέρον της επένδυσης στα δυο χωριά το Συμβούλιο της κοινότητας Σκοτούσας στο οποίο και ανήκουν, κλήθηκε να εισηγηθεί θετικά ή αρνητικά. Συγκάλεσε δυο συσκέψεις καλώντας τους κατοίκους των δυο χωριών, ώστε να λάβουν την απόφαση.

Και οι δυο εισηγήσεις οι οποίες διαβιβάστηκαν ως προς το δήμο ήταν αρνητικές, καθώς θεωρούν οι κάτοικοι, ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο ως προς την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους που χρησιμοποιούν το μέρος για βόσκηση των ζώων τους. Ο πρόεδρος της κοινότητας Σκοτούσσας Αλέξανδρος Αγγελακόπουλος τόνισε ότι: Mε σωστή ενημέρωση και διάλογο και από τις δύο πλευρές, όλες οι καταστάσεις μπορούν να επιλυθούν”, ξεκαθαρίζοντας ότι ως πρόεδρος της κοινότητα θα λάβει το μέρος και την απόφαση που θα λάβουν οι συγχωριανοί του.

Από την πλευρά του ο δήμος Φαρσάλων είχε προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους κατοίκους των δύο περιοχών, έτσι ώστε να τους ενημερώσει και να συζητήσει για το ενδεχόμενο μιας μελλοντική επένδυσης στην περιοχή. Όμως, οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την επαρχία Φαρσάλων δεν κατέστησαν δυνατή αυτή την συνάντηση και την ματαίωσαν για μελλοντική ημερομηνία. Αξίζει να αναφερθεί ότι το θέμα δεν έχει περάσει από κάποιο δημοτικό συμβούλιο.

ΔΗΜΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ

Από το Δήμο Φαρσάλων διευκρινίζονται τα εξής: Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πολυδάμαντα ένας διάλογος σχετικά με σενάρια που διακινούνται περί τοποθέτησης φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε δημοτική έκταση.

Πάντως για το θέμα ο Δήμος Φαρσάλων εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τυπου: “Ως Δήμος Φαρσάλων οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κατηγορηματικά πως πέραν ενός εγγράφου ενδιαφέροντος που έχει εκφραστεί από ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ΟΥΔΕΜΙΑ απόφαση έχει παρθεί από συλλογικά όργανα του δήμου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Δημοτική Αρχή στον ένα χρόνο διοίκησης της επαρχίας Φαρσάλων, πορεύεται πάντοτε, σε κάθε της απόφαση, μέσα από το δημοκρατικό διάλογο και λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα το κοινό καλό, έχοντας πάντα υπόψη τη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών και κατόπιν του προαναφερθέντος αιτήματος της συγκεκριμένης εταιρείας, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φαρσάλων ακολούθησε τη θεσμική πεπατημένη που έχει ακολουθηθεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, δηλαδή να υποδείξει πιθανούς χώρους και να ζητήσει την άποψη των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων.

Όλα τα υπόλοιπα που διακινούνται στο δημόσιο διάλογο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Να είναι σίγουροι οι Φαρσαλινοί πολίτες, πως αν ποτέ κινηθεί η διαδικασία για την αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, αυτό θα γίνει ανοιχτά, με απόλυτη διαφάνεια και πρωτίστως με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών”.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία