Η παράταξη Τύμπα για την καταστροφική κακοκαιρία στα Φάρσαλα

Σε δελτίο τύπου της Ενωτικής δημοτικής πρωτοβουλίας (παράταξης Κ. Τύμπα) αναφέρονται τα εξής:

Κύριοι Υπουργοί, Κύριε Γενικέ σας καλωσορίζω στην Πόλη μας, τα ιστορικά Φάρσαλα , έστω και υπό αυτές τις αντίξοες και πρωτόγνωρες εικόνες βιβλικής καταστροφής που αντιμετωπίζουμε. Η παρουσία σας μας τιμά και ευελπιστούμε να είναι προάγγελος άμεσων λύσεων στην πρωτοφανή καταστροφή που έχει υποστεί η επαρχία μας το τελευταίο 24ωρό.

Προς την κατεύθυνση αυτή και με τις θεσμικές σας ιδιότητες χρειάζεται η αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια σας στην βάναυσα πληγωμένη από την κακοκαιρία μας περιοχή. Έτσι οι άμεσες ενέργειες της πολιτείας για την ανακούφιση των πολιτών, αφού ο Δήμος μας κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πρέπει να συνοψίζονται  στα εξής:

1.     Ομαλή πρόσβαση σε όλο το οδικό δίκτυο της επαρχίας μας με αυτοκίνητο ώστε κανείς πολίτης να μην είναι εγκλωβισμένος στο σπίτι- χωριό του.

2.     Άμεση καταγραφή και αποζημίωση των οικιών του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου μας καθώς και των επίπλων, περιφράξεων και οίκο-συσκευών που ζημιώθηκαν μέσα σε αυτά από την φονική πλημμύρα.

3.      Άμεση αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου που καταστράφηκε ολοσχερώς. Η επαρχία μας είναι μία κατά κόρον αγροτική περιοχή με το μεγαλύτερο μέρος της να καλύπτεται από την καλλιέργεια βάμβακος. Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να τονίσω και με την ιδιότητα του αγρότη και βαμβακό-καλλιεργητή πως η  κακοκαιρία έπληξε τις καλλιέργειες μας στο τελικό στάδιο δηλαδή αυτό της συλλογής που θα ξεκινούσε από εβδομάδα. Αποτέλεσμα αυτής της συμφοράς που μας βρήκε είναι ότι ενώ όλοι αγρότες μας έκαναν όλα τα έξοδα τους για την καλλιέργεια του βαμβακιού από την άνοιξη έως τώρα (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαια, ΔΕΗ για άρδευση, ΤΟΕΒ) στο παρά πέντε δυστυχώς να μένουν χωρίς συλλογή προϊόντος. Πραγματικά η καταστροφή είναι στο 100% και πρέπει στο σύνολο της να αποζημιωθεί άμεσα και δίκαια.

4.      Άμεση αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου. Εκατοντάδες Μέλισσο-σμήνη και κυψέλες καταστράφηκαν και παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.  Ακόμη σταβλικές εγκαταστάσεις ζωικού κεφαλαίου καθώς και το ίδιο το ζωικό κεφάλαιο   (αιγο-προβατοτροφία, βοοειδή) έγιναν έρμαια της νεροποντής.

5.     Ομαλοποίηση των βασικών αγαθών στην πόλη και σε κάθε χωριό. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές κανένα σπίτι δεν πρέπει να μένει χωρίς ρεύμα και νερό.

6.     Τέλος εκπόνηση ειδικού αντιπλημμυρικού σχεδίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες για όλο τον Δήμο μας ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ στο μέλλον ανάλογες καταστάσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΥΜΠΑΣ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ (Ε.ΔΗ.Π)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΒΡΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ