«Πράσινο φως» ΕΕ για διάσωση της Lufthansa

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενέκρινε το σχέδιο της Γερμανίας που προβλέπει την ανακεφαιολοποίηση της Lufthansa, του κορυφαίου ομίλου αερομεταφορών στην Ευρώπη, ύψους 6 δισεκ. ευρώ.

Άλμα καταγράφει η μετοχή της Lufthansa αφού και ο βασικός της μέτοχος τάσσεται υπέρ του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το μέτρο του Βερολίνου εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο διάσωσης, που προβλέπει επίσης κρατικές εγγυήσεις για δάνειο 3 δισεκ. ευρώ, το οποίο το Βερολίνο προβλέπει να διαθέσει στην εταιρία στο πλαίσιο ενός σχεδίου βοήθειας που ήδη εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωση. Το γερμανικό σχέδιο βοήθειας φθάνει έτσι στο σύνολό του τα 9 δισεκ. ευρώ.

Αυτή η «σημαντική» βοήθεια «συνοδεύεται από προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων τη διασφάλιση ότι το κράτος θα αποζημιωθεί επαρκώς, και επιπλέον μέτρα για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε ανακοίνωση.

«Ειδικότερα, η Lufthansa δεσμεύεται να καταστήσει διαθέσιμες χρονοθυρίδες στα κομβικά αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου», όπου η εταιρία «έχει σημαντική δύναμη αγοράς», πρόσθεσε η ίδια.

Αυτή η προϋπόθεση αναμένεται να προσφέρει «στους ανταγωνιστικούς αερομεταφορείς τη δυνατότητα να διεισδύσουν σε αυτές τις αγορές, διασφαλίζοντας δίκαιες τιμές και αυξημένες επιλογές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές».

Το σχέδιο αποδέχθηκε και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Χάιντς Χέρμαν Τίλε.

«Θα ψηφίσω υπέρ της πρότασης», δήλωσε ο Τίλε, που κατέχει ποσοστό 15,5% στη Lufthansa, στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine την Τετάρτη.

Η επικύρωσή του αποτελεί ‘ανάσα’ για την εταιρία καθώς υπήρχαν φόβοι ότι ίσως ασκήσει βέτο στο προτεινόμενο πακέτο, βάσει του οποίου το γερμανικό κράτος θα αποκτήσει ποσοστό 20% στην εταιρία καθώς και θέσεις στο διοικητικό της συμβούλιο. Οι μέτοχοι αναμένεται να ψηφίσουν επί της διάσωσης της Lufthansa σε έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση αργότερα σήμερα.

Η στήριξη του Τίλε προσφέρει ανακούφιση στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που δεν θα άντεχε εύκολα την κατάρρευση μιας ακόμα γνωστής εταιρίας, ύστερα από το σκάνδαλο που ξέσπασε με τη γερμανική εταιρία πληρωμών Wirecard.

Η Lufthansa, που είναι η ναυαρχίδα των αεροπορικών εταιριών στη Γερμανία, απασχολεί περίπου 138.000 εργαζομένους και έχει στην ιδιοκτησία της εταιρίες όπως η Eurowings και η Austrian Airlines.

Η εταιρία κατέληξε επίσης σε συμφωνία περικοπής κόστους τη νύχτα της Τετάρτης, με συνδικάτο που εκπροσωπεί τους ιπτάμενους φροντιστές στη Γερμανία, η οποία θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 500 εκατ. ευρώ. Έως και 22.000 θέσεις εργασίας μπορεί να κινδυνεύουν στην εταιρεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ