Γαλλία: Κτηνοτρόφος ανακάλυψε νέο τυρί στο lockdown

Γάλλος κτηνοτρόφος ανακάλυψε τυχαία μέσα στο lockdown έναν νέο τύπο τυριού. Μάλιστα, το ονόμασε «κονφινέ», από τη γαλλική λέξη «confinement» που σημαίνει καραντίνα.

Ο παραγωγός Λιονέλ Βαξελέρ, κτηνοτρόφος με 25 αγελάδες στην κοινότητα Σολζούρ-σουρ-Μοσελότ της περιοχής Βοσζ, στην περιφέρεια Γκραντ Εστ, της βορειοανατολικής Γαλλίας είδε τις παραγγελίες του να μειώνονται ως και 80% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Έχοντας μεγάλες ποσότητες τυριού στα αζήτητα, ορισμένα από τα κεφαλάκια τυριού που ωρίμαζαν στις αποθήκες του ξέμειναν εκεί για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Πρόκειται για το τυρί Μουνστέρ, που προκειμένου να αποκτήσει την ιδιαίτερη υφή και το κίτρινο περίβλημα πρέπει να πλένεται με ένα διάλυμα άλατος και να περιστρέφεται καθημερινά.

Ωστόσο, στη διάρκεια της καραντίνας 60 από αυτά τα τυριά δεν δέχτηκαν ανθρώπινη παρέμβαση για έναν μήνα, με αποτέλεσμα να αναπτύξουν σημάδια στο γκριζωπό και πιο σκληρό τους περίβλημα και μια γεύση που βρίσκεται μεταξύ του Μουνστέρ και του κλασικού καμαμπέρ. «Έπειτα από ένα μήνα, δοκιμάσαμε ένα που είχε εντελώς νέα γεύση!»  επισήμανε ο παραγωγός στη Le Parisien.

Μετά από την άρση των περιοριστικών μέτρων του lockdown, το νέο τυρί της γαλλικής άρχισε να γίνεται δημοφιλές. Η πρώτη παρτίδα των τυριών κονφινέ εξαφανίστηκε σε χρόνο μηδέν, με αποτέλεσμα ο παραγωγός από τη Γαλλία να χρειαστεί να βάλει σε… παραγωγή περισσότερα τέτοια τυριά.