Μήνυμα Τσιόδρα μετά τα κρούσματα στον οικισμό στη Λάρισα: Πρέπει να μας βοηθήσουν οι φίλοι μας οι Ρομά

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, το ασφαλές τεστ είναι το μοριακό τεστ» είπε αναφερόμενος στα τεστ αντισωμάτων, τα οποία όπως τόνισε δεν είναι απολύτως αξιόπιστα, καθώς χρειάζονται πολλές μέρες, έως και 20, για να δείξουν το σωστό αποτέλεσμα.

«Κάτι που σημαίνει πως μπορεί κάποιος να κάνει τεστ αντισωμάτων, να βγει αρνητικό και με αυτή την λανθασμένη εκτίμηση να υπάρξει διασπορά του ιού» υπογράμμισε.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε πως «με τη συμπεριφορά μας κρατήσαμε τα νούμερα χαμηλά. Αν το κρατήσουμε έτσι, θα σβήνει», ανέφερε χαρακτηριστικά για τον ιό.

Επεσήμανε ωστόσο ότι «οι επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους όπου δεν τηρούνται οι κανόνες ευνοούνται. Ο ιός κερδίζει έδαφος. Δεν έχει εξαφανιστεί. Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οικισμοί Ρομά απαιτούν ειδική διαχείριση».

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως χρειάζονται 30-35 μέρες για να κατέβει το Ρ0 σε 0,5. «Με ανησυχεί να μη γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό όταν έχουμε πολλές επιδημίες», πρόσθεσε.

«Οι φίλοι μας οι Ρομά πρέπει να μας βοηθήσουν για να μειώσουμε με αυτή την επιδημία», τόνισε.

Αναφορικά με τη χρήση εμβολίων κατά προτεραιότητα, σημείωσε πως «δεν υπάρχει χώρος για κοινωνικές ανισότητες, όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά στον νέο ιό. Δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εμβόλιο».

Πηγή: eleftherostypos.gr