Ερώτηση Κέλλα σε Βορίδη: Πληρώνεται ο καταρροϊκός – αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους για τον κορωνοϊό, ακολουθούν οι χοιροτρόφοι

«Σίγουρα αποτελεί επιτυχία του Υπ. ΑΑΤ και προσωπικά του κ. Βορίδη το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου, μετά από έξι χρόνια, αποζημιώνονται για τον καταρροϊκόπυρετό. Επειδή, όμως, όλα αυτά τα χρόνια έχασαν ζωικό κεφάλαιο, χρήματα από το γάλα και τις επιδοτήσεις, σας καλώ κ. Υπουργέ, με την ευαισθησία που σας διακρίνει να εξετάσετε τη δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης, πλέον της προβλεπόμενης».

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, στην αρχική του τοποθέτηση, στη συζήτηση στη Βουλή, της επερώτησης που κατέθεσε για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου για τον καταρροϊκό πυρετό, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη.

Κτηνοτρόφοι

Ο Λαρισαίος πολιτικός έθεσε και το γενικότερο ζήτημα, που αφορά την αποζημίωση των κτηνοτρόφων από την πανδημία του κορωνοιούκαι τις χαμηλές τιμές πώλησης των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα. Με αφορμή την ζημιά των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου από τον καταρροικό πυρετό, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, “που παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων για να πληρωθούν, επί τεσσεράμισι ολόκληρα χρόνια, αδιαφόρησε”.

Αποζημιώσεις και στους χοιροτρόφους

Επιπροσθέτως, ο κ. Κέλλας ζήτησε να ενταχθούν στις πληττόμενες επιχειρήσεις από τον κορωνοίοκαι οι χοιροτρόφοι, που έχουν μεγάλη απώλεια εσόδων από το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και την μεγάλη κρίση στον τουρισμό,ώστε να αξιοποιήσουν τις σχετικές ευεργετικές διατάξεις του νόμου, ζητώντας, μάλιστα, από τον κ. Βορίδη να παρέμβει και ο ίδιος στο Υπουργείο Οικονομικών:

«Η τιμή του χοιρινού έχει πέσει. Η μεγάλη τους αγωνία είναι ότι δεν έρχεται αγοραστής να αγοράσει χοιρινό, το οποίο δεν αποθηκεύεται. Γι΄αυτό πρέπει οι χοιροτρόφοι να περιληφθούν στα μέτρα αναστολής πληρωμής των υποχρεώσεων, φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών, με νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και των σταβλικώνεγκαταστάσεων και κατάργηση του πρόσθετου φόρου ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις».

Απαντήσεις Βορίδη

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε ότι έχει προχωρήσει η συζήτηση, είναι ώριμη, καιμέσα στις επόμενες μέρες θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το ακριβές ποσό και τη μεθοδολογία με την οποία πρόκειται να ενισχυθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Συμπλήρωσε δε, ότι έχει γίνει η προπαρασκευαστική δουλειά με τρόπο οργανωμένο και μεθοδικό ώστε να μην χαθεί το δικαίωμα της ενίσχυσης που έχουν,προσθέτοντας ότι το ίδιο θα γίνει και με τους χοιροτρόφους.

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου, οι οποίοι επλήγησαν από καταρροϊκό πυρετό το 2014, ο κ. Βορίδης τόνισε:

«Επιτέλους επιλύεται ένα ζήτημα που σοβούσε επί έξι ολόκληρα χρόνια. Το θέμα δεν ελύθη επί τόσα χρόνια διότι δεν έγιναν οι έλεγχοι που έπρεπε να γίνουν, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ζημιά και αυτό χωρίς υπαιτιότητα των κτηνοτρόφων», για να προσθέσει:

«Εμείς λύσαμε τη νομική περιπλοκή που δημιουργήθηκε με διάταξη, η οποία έχει συμπεριληφθεί στο περαιωθείσηςδιαβουλεύσεως νομοσχέδιο, το οποίο μόλις λάβει την υπογραφή και του Υπουργού Οικονομικών θα εισαχθεί για συζήτηση στο Σώμα».

Αλλάξτε τον Κανονισμό του ΕΛΓΑΤομνημόσυνο της κερασιάς

Στην δευτερολογία του ο Χρήστος Κέλλαςζήτησε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ με αφορμή τις ζημιές, που σημειώθηκαν πρόσφατα από τον παγετό στα κεράσια της Αγιάς και το προηγούμενο διάστημα στα αμύγδαλα της Ελασσόνας και των Τεμπών, που κινδυνεύουν να μην αποζημιωθούν, λόγω ασαφούς πλαισίου του Κανονισμού για το αίτιο.

«Σε λίγες μέρες θα γινόταν η γιορτή κερασιού στην επαρχία Αγιάς, αλλά η υφιστάμενη κατάσταση θα τη μετατρέψει σε … μνημόσυνο της άδειας κερασιάς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δάσωση γαιών

Καταλήγοντας ο Λαρισαίος πολιτικός ζήτησε για μία ακόμη φορά από τον ΥΠΑΑΤ να αξιοποιήσει τις νομικές του γνώσεις για να καταβληθούν τα κονδύλια από το πρόγραμμα δάσωσης γαιών στους παραγωγούς των Φαρσάλων και του Μεγ. Ελευθεροχωρίου στην Ελασσόνα, που μάλιστα τους ζητούν να επιστρέψουν και χρήματα.

Μόνο εσείς μπορείτε να δώσετε λύση, όπως πράξατε και με τον καταρροϊκό στους κτηνοτρόφους του Τυρνάβου, σημείωσε σχετικά.

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!