Διατροφή και Πασχαλινό Τραπέζι-Συνδυάζονται;

Αισίως μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και οδεύουμε προς το Πάσχα. Αρκετά διαφορετικάφέτος δεδομένων των συνθηκών που βιώνουμε. Ωστόσο ευχή όλων, να είμαστε όλοι Υγιείς.

Και εκεί που είχαμε αρχίσει να συνηθίζουμε τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας και αποφασίσαμε πως θα βάλουμε ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητα μας και στη διατροφή μας, πλησιάζει το Πάσχα. Οι εικόνες που μου έρχονται στο μυαλό από τα παιδικά μου ακόμη χρόνια, είναι ένα τραπέζι γεμάτο με γλυκά εδέσματα τσουρέκια, κουλουράκια, πολύχρωμα αυγά αλλά οι πρωταγωνιστές νομίζω των ημερών είναι το αρνί, το κατσίκι, το κοκορέτσι, η μαγειρίτσα και το παραδοσιακό φαγητό της περιοχής μας, τα γεμίδια.

Ποια είναι η παγίδα όμως; Η πλειοψηφία των Ελλήνων βάσει της θρησκευτικής μας οντότητας προερχόμαστε από μια περίοδο νηστείας μιαςεβδομάδα τουλάχιστον έως και 50 ημερών. Με αποτέλεσμα μόλις καθίσουμε στο τραπέζι και αντικρύσουμε όλα αυτά τα εδέσματα να φάμε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που είναι σε θέση ο οργανισμός μας να επεξεργαστεί, αντιμετωπίζοντας έτσι προβλήματα έντονης δυσπεψίας.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες βασικές συμβουλές έτσι ώστε φέτος να αποφύγουμε τις δυσάρεστες επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσηςφαγητού.

Το Βράδυ της Ανάστασης, το Μεγάλο Σάββατο μπορούμε να αρκεστούμε σε ένα πιάτο παραδοσιακής μαγειρίτσας με 1 φέτα ψωμί και σαλάτα και μια ιδέα για όσους δεν είναι λάτρεις των εντόσθιων που χρησιμοποιούνται ή θέλουν να αποφύγουν τα λιπαρά, μια εκ των οποίων κι εγώ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μανιτάρια. Άλλη επιλογή θα αποτελούσε ένα κόκκινο αυγό με 1 φέτα ψωμί και σαλάτα.

Κυριακή λοιπόν Πάσχα!!! Σε καμιά περίπτωση δεν σκεφτόμαστε να αποφύγουμε το Πρωινό για να κάνουμε χώρο για τον οβελία!!! Ξεκινάμε τη μέρα μας κανονικά με ένα ισορροπημένο Πρωινό συνδυάζοντας βέβαια και κάποια πασχαλινά εδέσματα. Για παράδειγμα, μπορούμε να φάμε 1 φέτα τσουρέκι με 1 ποτήρι γάλα ή 3 πασχαλινά κουλουράκια με 1 ποτήρι φυσικό χυμό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο να μην παραλείψουμε τα φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θα  μας βοηθήσουν στο να αποφύγουμε το συνεχόμενο τσιμπολόγημα. Αν πριν το κανονικό μεσημεριανό τραπέζι υπάρξει ένα τραπέζι με διάφορα μεζεδάκια προτιμήστε να μην τσιμπολογήσετε, πάρτε ένα μικρό πιάτο και τοποθετήστε τι ακριβώς θα επιλέξετε να φάτε για να έχετε και εικόνα, σημαντικό για τον εγκέφαλο. Και φτάνουμε λοιπόν στο Πασχαλινό Τραπέζι, πάρτε το χρόνο σας και επιλέξτε τι από όλα αυτά θα θέλατε να φάτε. Αυτό που πιστεύω βοηθάει είναι η σκέψη «Στο μισό μου πιάτο τοποθετώ τη σαλάτα η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθάει στο αίσθημα του κορεσμού αλλά μειώνει επίσης και την απορρόφηση του λίπους του αρνιού»(ένα κρέας ιδιαίτερα λιπαρό 374 θερμίδες/100γραμμάρια). Και κάπου εδώ θα σας απογοητεύσω αλλά θα πρέπει να επιλέξουμεκρέας όσο γίνεται πιο άπαχο , ναι ναι χωρίς τη πέτσα… Και επειδή μετά το φαγητό σερβίρεται εθιμοτυπικά και το γλυκό, 1ον φροντίστε να έχετε κρατήσει λίγο χώρο και 2ον επιλέξτε ένα γλυκόλίγο πιο ελαφρύ με βάση το γιαούρτι και τα φρούτα για παράδειγμα, χωρίς βούτυρο και λιπαρά.

Το βράδυ της Κυριακής επιλέγω να φάω κάτι πιο ελαφρύ όπως μια σαλάτα εποχής ή ένα γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης.

Τη Δευτέρα ακολουθώ ένα πρόγραμμα παρόμοιο της ημέρας του Πάσχα και από Τρίτη λοιπόν ήρθε η ώρα να επανέλθουμε κανονικά στο πρόγραμμα διατροφής μας, έχοντας απολαύσει όλα τα εδέσματα με μέτρο και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο Γαστρεντερικό μας σύστημα και στην Υγεία μας.

Τα άτομα που θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή τους αυτές τις μέρες,είναι άτομα με υψηλές τιμές χοληστερόλης, ουρικού οξέος, τριγλυκεριδίων και άτομα με αρτηριακή υπέρταση, μιας και το αρνί και τα εντόσθια έχουν αρκετά λιπαρά και τα αλατίζουμε πέραν του δέοντος για να «νοστιμήσουν».

Ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο πρέπει να δώσουμε και στο θέμα Αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν «κενές» θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία. Προτιμήστε 1-2 ποτήρια κρασί, το οποίο χάρη της αντιοξειδωτικής του δράσης σε μέτριες πάντα ποσότητες, προστατεύει τη λειτουργία της καρδιάς. 

Και δεν ξεχνάω εννοείται την καλή ενυδάτωση του οργανισμού μου. Το νερό και θα μας ενυδατώσει αλλά θα προκαλέσει και τον κορεσμό του στομάχου, ώστε να μην ξεφύγουμε στην κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού.

Εγώ από την πλευρά μου θα σας προέτρεπα να εκμεταλλευτείτε και τη Μετακίνηση #6 για ένα περίπατο κάπου ήσυχα, τουλάχιστον για ένα μισάωρο. Θα σας βοηθήσει στην καλύτερη πέψη του φαγητού και στην ισορροπία του ενεργειακού ισοζυγίου.

Αυτό το Πάσχα είναι ίσως πιο σημαντικό από άλλοτε να προσέξουμε τη Διατροφή μας έτσι ώστε να αποτελέσει Σύμμαχο και όχι Εχθρό απέναντι στη Νόσο των ημερών. Το μόνο που χρειάζεται είναι Θέληση και Εγκράτεια και πιστεύω πως τα έχουμε…

Απολαύστε το φαγητό σας με μέτρο και όχι με τύψεις!

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους Καλή Ανάσταση με Υγεία!!! Και του Χρόνου να είμαστε όλοι καλά να γιορτάσουμε με μεγαλύτερη παρέα και με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα που μπορεί φέτος λόγω των μέτρων να απουσιάζουν από το τραπέζι!!!

Κοντοπούλου Σέργια

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Βιοχημικός