Έφτασαν τα πρώτα χελιδόνια…

Μπορεί η κακοκαιρία να τράβηξε παρά πίσω, τα χελιδόνια πιστά στο ραντεβού τους για ακόμη μια χρονιά, εμφανίστηκαν στον ν. Λάρισας ερχόμενα από τον νότο, και ξεκινούν το χτίσιμο των φωλιών τους, μαζεύοντας λάσπη και πλέκοντας τα σπίτια τους στην ύπαιθρο. Τα χελιδόνια από παλιά οι άνθρωποι τα έχουν συνδυάσει με τον ερχομό της Άνοιξης, με αυτό το κριτήριο και μόνο μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό γιατί τα συγκεκριμένα πουλιά είναι ιδιαιτέρως αγαπητά.

Ξεκίνησαν το μακρύ τους ταξίδι σε σμήνη, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα από την Αφρική, και κάνοντας τις πρώτες εμφανίσεις τους στον Ελλαδικό χώρο, μέχρι ότου, έρθει ξανά το φθινόπωρο για να ξεκινήσουν ξανά για το αντίστροφο ταξίδι προς τον νότο.

Πολλά είναι τα τραγούδια και τα ποιήματα, που έχουν καταγραφεί προσδίδοντας τεράστια αξία στην εθνική λαογραφία και ιστορία του τόπου. Ένα από τα πιο γνωστά είναι ένα δημοτικό, που είναι και το τραγούδι των ξενιτεμένων, όπως και τα χελιδόνια και οι στοίχοι τους λένε τα εξής: Ωρ’ μαύρα μου χελιδόνια, χελιδόνια, αχ (ν)από την Αραπιά, κι άσπρα, μου περιστέρια, περιστέρια, αχ (ν)από τη Μοσκοβιά. Ωρ’ (ν)αυτού ψηλά που πάτε, λέει που πάτε, αχ για χαμηλώσατε, ωρ’ να πάρω μια φτερούγα, μια φτερούγα, αχ να πάρω ένα φτερό….

 

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!