Οριζόντια ενίσχυση σε όλους τους ΚΑΔ ζητά το Επιμελητήριο Λάρισας

Επιστολή της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λάρισας προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η δραστική μείωση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων στην περιοχή της Λάρισας, που αποδίδεται στη καθημερινή επιδείνωση από τις οικονομικές συνέπειες που επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού, καθιστά αναγκαία την συνεχή συμπλήρωση των ΚΑΔ που εντάσσονται στα ευεργετικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές εκ των επιχειρήσεων στην διαδρομή της λειτουργίας τους επέλεξαν, πέραν του αρχικού «κύριου» ΚΑΔ και δευτερεύοντες, οι λειτουργίες των οποίων κατέστησαν κύριοι, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Δεκάδες επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, έχουν εκπέμψει SOS, καθώς εν όψει των υποχρεώσεων στο τέλος του μήνα βλέπουν τα οικονομικά τους αποθέματα να μην επαρκούν, αλλά δεν καλύπτονται από τα ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης ούτε συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των ΚΑΔ.

Το Επιμελητήριο Λάρισας, το οποίο γίνεται σε καθημερινή βάση κοινωνός των προβλημάτων, αλλά και του προβληματισμού που διακατέχει τον επιχειρηματικό κόσμο, εισηγείται την ΟΡΙΖΟΝΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ για όλους τους ΚΑΔ της Εθνικής οικονομίας.

Το Επιμελητήριο Λάρισας τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της λήψης κινήτρου από την κυβέρνηση για την επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων και εργαζομένων με την παροχή έκπτωσης 25% όσων θα επιλέξουν την εμπρόθεσμη πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων, παρά το γεγονός ότι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν φορολογικές υποχρεώσεις με βάση τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. Το εν λόγω μέτρο πέραν της επιβραβεύσεως αποτελεί και «έμμεση» προτροπή στο σύνολο των επιχειρήσεων που διατηρούν ακόμη τις οικονομικές δυνατότητες να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για να τύχουν του ανωτέρω ευεργετήματος και αναμένουμε να δούμε πως θα αποτυπωθεί αναλογικά για όλους στην επόμενη ΠΝΠ.

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Λάρισας με αισιοδοξία, σχεδιάζει μαζί με τις επιχειρήσεις-μέλη του την επόμενη ημέρα της λαρισαϊκής επιχειρηματικότητας και προτρέπει τις υγιείς επιχειρήσεις να επιδείξουν στα δύσκολα για μία ακόμα φορά «οικονομικό πατριωτισμό». Σε αυτό το πνεύμα σας προτείνουμε δύο μόνιμα και ουσιαστικά μέτρα για το σύνολο της πραγματικής οικονομίας. Αναλυτικότερα, για την επόμενη ημέρα προτείνεται, ένα «πακέτο μετά-κρίσης» με 7 οριζόντιες φορολογικές μειώσεις για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την διατήρηση της απασχόλησης, αλλά κυρίως την επανεκκίνηση της οικονομίας ως ακολούθως:

1.Μείωση των φορολογικών συντελεστών όλων των επιχειρήσεων για το 2020 από το 24% στο 20%.

2.Μείωση των εισφορών από το 2020 για τις επιχειρήσεις και εργαζομένους, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους

3.Μείωση προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων για όλους τους κλάδους της οικονομίας από το 95% στο 50%

4.Μείωση των τελών που επιβάλλονται στις μεταφορές αγαθών και εμπορευμάτων.

5.Μείωση ΦΠΑ στις θαλάσσιες μεταφορές, την ακτοπλοΐα και τις αερομεταφορές.

6.Μείωση ΦΠΑ στον τουρισμό σε 6% και μείωση του τέλους διαμονής

7.Μείωση ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης στο 13%.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας

Σωτήρης Γιαννακόπουλος