Έβρος: Μάχη για να μην περάσουν οι μετανάστες τα σύνορα

Πολύ δύσκολη ήταν η νύχτα στις Καστανιές, αλλά και σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, με συγκρούσεις αστυνομικών και μεταναστών οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν από την Τουρκία στον Έβρο.

Παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, τις συνεχείς περιπολίες στρατιωτών και συνοριοφυλάκων, η τεράστια συνοριογραμμή δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθεί και, σύμφωνα με το evrosnews.gr, εκατοντάδες άτομα κατάφεραν να περάσουν είτε μέσω του χερσαίου κομματιού στον βόρειο Έβρο, είτε μέσω του ποταμού αφού ο φετινός χειμώνας δεν έφερε χιόνια και βροχές και το νερό δεν είναι πάρα πολύ ώστε να δυσκολεύει το πέρασμα.

Eνδεικτικό των συγκρούσεων και της προσπάθειας των αστυνομικών να αναχαιτίσουν τους μετανάστες που προσπαθούσαν να σπάσουν τον κλοιό στις Καστανιές παρά την χρήση δακρυγόνων, είναι το βίντεο που ανέβασε στο Twitter ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της έντασης από την τουρκική πλευρά.

Στο βίντεο ακούγονται εκρήξεις από τα δακρυγόνα της αστυνομίας, κραυγές από γυναίκες που βρίσκονται στο τουρκικό μέρος, ενώ κάποιοι από τους μετανάστες φαίνεται να απαντούν εκτοξεύοντας και αυτοί φωτοβολίδες προς τους Έλληνες αστυνομικούς.

Δείτε live εικόνα από τον Έβρο 

Refugees wait to cross Turkey-Greece border

Posted by RT on Friday, February 28, 2020

Την ίδια ώρα, βανάκια σταμάτησαν στις όχθες του Έβρου από την τουρκική πλευρά και αποβίβασαν δεκάδες μετανάστες, οι οποίοι κινήθηκαν ανά ομάδες, προσπαθώντας να βρουν «καθαρά» μονοπάτια, χωρίς φύλαξη, για να περάσουν στην Ελλάδα.

Έκτακτη σύσκεψη

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό συγκαλεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχο?δης και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφτηκαν την παρέμβριο περιοχή ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού, προκειμένου να επιθεωρήσουν τα μέτρα επιτήρησης κατά μήκος των συνόρων στο νομό Έβρου, τα οποία ενισχύονται με σκοπό την αποτροπή των παράνομων εισόδων προς την Ελλάδα.

Πηγή: ant1news.gr