Τσικνοπέμπτη: 5 «κόλπα» για να τσικνίσετε χωρίς μπελάδες

Η Τσικνοπέμπτη έφτασε και εδώ θα βρείτε όλες τις συμβουλές προκειμένου να είστε σίγουροι πως τίποτα δεν θα πάει στραβά.

Σε μια λογική «των φρονίμων τα παιδιά» συγκεντρώσαμε πέντε «κόλπα» που καλό είναι να έχετε κατά νου, πριν το τραπέζι, την ώρα που ψήνετε τα κρεατικά σας, αλλά και μετά το λουκούλλειο γεύμα της Τσικνοπέμπτης.

1. Κάντε την παραγγελία σας στο ντελιβεράδικο από νωρίς

Μια τέτοια ημέρα, οι περισσότεροι θα θελήσουν να παραγγείλουν κάτι στα κάρβουνα από μια ψησταριά της γειτονιάς τους. Όπως αντιλαμβάνεστε, αν αφήσετε την παραγγελία αυτή για κάποια στιγμή το απόγευμα, είναι πολύ πιθανό να μην βρείτε αυτό που θέλετε για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Στην καλύτερη περίπτωση, η παραγγελία σας θα αργήσει τραγικά πολύ, ακριβώς εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης.

Επισκεφθείτε την ταβέρνα από νωρίς το πρωί ή καλέστε μόλις ανοίξει και δώστε την παραγγελία σας, καθώς και την ώρα που θέλετε να σας την φέρουν στο σπίτι.

2. Αγοράστε το κρέας για την Τσικνοπέμπτη νωρίς από τον χασάπη

Στην ίδια λογική, η Τσικνοπέμπτη είναι μια ημέρα που τα χασάπικα ξεπουλούν. Αν λοιπόν αφήσετε τα ψώνια για την τελευταία στιγμή, τότε θα βρείτε τον κρεοπώλη της γειτονιάς να καθαρίζει τα άδεια ψυγεία.

Τηλεφωνήστε του από νωρίς το πρωί και κάντε την παραγγελία σας για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Ζητήστε του να κρατήσει το κρέας ως την ώρα που θα μπορείτε να το παραλάβετε από το κρεοπωλείο. Όσο πιο νωρίς έχετε το κρέας, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχετε για να το μαρινάρετε στην κατάλληλη μαρινάδα.

3. Μην μπερδεύετε τα διαφορετικά κρέατα που ψήνετε την Τσικνοπέμπτη

Η ημέρα είναι αφιερωμένη στο αρνίσιο παϊδάκι. Τσικονπέμπτη και παϊδάκια μοιάζουν ταυτόσημα, όμως, υπάρχουν κι εκείνοι που δεν λατρεύουν το αιγοπρόβειο κρέας. Αν λοιπόν αποφασίσετε να ψήσετε εσείς τα κρέατα, καλό είναι να τα βάλετε με σειρά και όχι όλα μαζί στη σχάρα.

Το μοσχαρίσιο κρέας, αν δεν πρόκειται για κάποιο πολύ παχύ κομμάτι, χρειάζεται συνήθως λιγότερο χρόνο για να ψηθεί στα κάρβουνα. Επιπλέον, ένα κομμάτι μοσχαρίσιο κρέας χρειάζεται να ξεκουραστεί πριν το κόψετε, άρα λογικά, αν το συμπεριλάβετε στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης φροντίστε να το ψήσετε πρώτο από όλα.
Σχετικά λίγο χρόνο χρειάζεται και το κοτόπουλο, που ως πιο μαλακό θα ψηθεί αρκετά γρήγορα.
Τέλος, αν ψήσετε παϊδάκια, προσπαθήστε να τα βάλετε τελευταία στη σχάρα, ώστε να μην πάρουν μυρωδιά τα υπόλοιπα εδέσματα της Τσικνοπέμπτης. Άλλωστε τα παϊδάκια πρέπει να φαγωθούν πολύ ζεστά.
Σκεφτείτε μήπως χρησιμοποιήσετε δύο διαφορετικές σχάρες για κάθε είδος κρέας για να γλιτώσετε από αυτό το μπέρδεμα των μυρωδιών.

4. Σκεφτείτε την εναλλακτική του γκριλ της κουζίνας

Επειδή δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να ανάψουν κάρβουνα, μπορείτε πολύ εύκολα να τσικνίσετε την Τσικνοπέμπτη στο γκριλ του φούρνου. Επιλέξτε ένα ταψί με σχάρα και προσθέστε λίγο νερό στο εσωτερικό του. Ανεβάστε το ταψί στην πάνω θέση του φούρνου (όχι την πιο ψηλή) και ανοίξτε το φούρνο στο γκριλ. Ανοίγετε το φούρνο τακτικά και γυρίζετε το κρέας μέχρι να ψηθεί όπως ακριβώς το θέλετε.

Μπορείτε πάντοτε να ψήσετε την μπριζόλα για την Τσικνοπέμπτη στο τηγάνι και να γίνει πεντανόστιμη.

5. Απαλλαγείτε από την τσίκνα της Τσικνοπέμπτης

Ένα ακόμη πρόβλημα ανήμερα της Τσικνοπέμπτης είναι οι έντονες μυρωδιές που συχνά συνοδεύουν το σπίτι για ώρες (και μέρες!) μετά το μπάρμπεκιου. Υπάρχουν τρόποι να προλάβετε την έντονη οσμή του κρέατος, αλλά και να την εξαλείψετε μετά το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης:

Κλείστε τις εσωτερικές πόρτες που οδηγούν στην κρεβατοκάμαρα ή και το σαλόνι, όσο ψήνετε το κρέας στην κουζίνα

Καθαρίστε αμέσως τα σκεύη που ψήσατε το κρέας, απομακρύνοντας λίπος και μυρωδιές. Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε και λίγο ξύδι στο πλύσιμο των σκευών.

Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τα αγαπημένα σας μυρωδικά, όπως γαρίφαλο, κανέλα, φλούδες εσπεριδοειδών και αφήστε το να σιγοβράσει στο μάτι της κουζίνα απελευθερώνοντας τα αρώματα
Αφήστε ένα μπολ με ξίδι ή μαγειρική σόδα αραιωμένη με λίγο νερό όλη τη νύχτα στον πάγκο της κουζίνας, προκειμένου να απορροφήσει την δυσοσμία.

Πηγή: iefimerida.gr