Μάντσεστερ Σίτι: Η τεράστια οικονομική ζημιά μετά την ποινή αποκλεισμού

Η UEFA επέβαλε ποινή αποκλεισμού από την Ευρώπη για τις δύο επόμενες σεζόν στη Μάντσεστερ Σίτι και πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ για παραβίαση των κανόνων του Financial Fair Play.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η οικονομική ζημιά της περσινής πρωταθλήτριας Αγγλίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, η UEFA της επέβαλε πρόστιμο ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι με μία μέτρια για τα δεδομένα της Σίτι πορεία στο Champions League (σταμάτησε στα προημιτελικά με αντίπαλο τη μετέπειτα φιναλίστ Τότεναμ) μπήκαν στα ταμεία της ομάδας 93 εκατομμύρια.

Για δύο σεζόν, που θα ισχύει η απαγόρευση, με ανάλογα μέτριες πορείες η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα θα έχει απώλειες περί των 200 εκατ. ευρώ (2×100.000.000).

Η απουσία από την κορυφαία διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στο γήπεδο. Με μετριοπαθείς υπολογισμούς (ανάλογους της περσινής σεζόν) θα είχε πέντε ματς εντός έδρας (τρία των ομίλων, ένα των «16» και ένα προημιτελικό). Δέκα (2×5) συνολικά για τα δύο χρόνια αποκλεισμού.

Τα έσοδα (εισιτήρια κλπ.) στο «Έιτιχαντ» ανέρχονται και σε 2 εκατ. ευρώ ανά εντός έδρας ματς, άρα 20 εκατομμύρια για τα 10 εντός έδρας παιχνίδια που θα είχε. Έτσι καταλήγει κάποιος στα 250 εκατ. ευρώ (200.000.000 της συμμετοχής+30.000.000 του προστίμου και 20.000.000 των εσόδων από τα εντός έδρας ματς).

 

Εν τω μεταξύ προκύπτουν κι άλλα ζητήματα, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με ρήτρες από εμπορικές συμφωνίες.ν Επιπρόσθετα, η πιθανή αφαίρεση βαθμών στη φετινή Premier League θα επηρεάσει και τα εγχώρια έσοδα, καθώς ένα τμήμα των χρημάτων που εισπράττουν οι ομάδες βασίζεται στην τελική τους θέση στην κατάταξη.

Υπάρχει, ωστόσο, και μία ακόμη λεπτομέρεια. Το 2014 η Σίτι είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ για παραβίαση του FFP, με ένα επιπλέον ποσό 40 εκατομμυρίων ευρώ να είναι με αναστολή. Να επιβάλλεται δηλαδή ως πρόστιμο σε περίπτωση που η Σίτι βρεθεί ξανά ένοχη. Πλέον, μένει να δούμε αν θα ενεργοποιηθεί κι αυτή η ποινή.

Πηγή πληροφοριών: filathlos.gr