Υπερ – πανσέληνος 2020: Η πανσέληνος του χιονού

Η πανσέληνος του 2020 έρχεται και έχει μια «ιδιαιτερότητα» καθώς μόλις με διαφορά μιας ημέρας θα συμπέσει με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια το φεγγάρι να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως. Πραγματική υπερ – πανσέληνος. Ποια ώρα και μέρα θα τη δείτε.

Τόσο το βράδυ του Σαββάτου όσο και της Κυριακής, η Σελήνη θα έχει την «τιμητική» της: Η πανσέληνος αυτή του 2020 έχει και την «ιδιαιτερότητα» ότι με διαφορά μιας μέρας θα συμπέσει με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη. Έτσι το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως.

Σημειώνεται ότι φέτος θα υπάρξουν άλλες τρεις υπερπανσέληνοι. Η πανσέληνος θα συμβεί στις 09:34 ώρα Ελλάδας της Κυριακής, ενώ το φεγγάρι θα φθάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:28 ώρα Ελλάδας).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο το βράδυ του Σαββάτου όσο και της Κυριακής η Σελήνη θα έχει την «τιμητική» της, εφόσον βέβαια ο καιρός κατά τόπους το επιτρέψει.

Στη Βόρεια Αμερική αυτή η πανσέληνος της χρονιάς ήταν γνωστή από παλιά ως «πανσέληνος του χιονιού» (επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή) ή «πανσέληνος της πείνας» (επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου) ή «πανσέληνος της αρκούδας» (γιατί έβγαινε…παγανιά).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ