Συνεχίζεται το “σαφάρι” ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Συνεχίζεται το “σαφάρι” ελέγχων σε επιχειρήσεις, τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της καθολικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, από τις 13 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 20 του μήνα ελέγχθηκαν 163 καταστήματα. Καμία παραβίαση δεν καταγράφηκε στο 77% των περιπτώσεων.

Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν στην έλλειψη τήρησης βιβλίου αναφοράς καπνίσματος, στην απουσία σήμανσης και στα παράνομα στέγαστρα που είχαν φτιάξει οι καταστηματάρχες για να καπνίζουν οι πελάτες τους σε εξωτερικούς χώρους. Έλεγχοι δεν πραγματοποιήθηκαν μόνο σε καφέ, εστιατόρια και μπαρ, αλλά και σε παιδότοπους, ίντερνετ καφέ, θέατρα, κινηματογράφους και νοσοκομεία.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως οι πολίτες συμμορφώνονται με τον αντικαπνιστικό νόμο, ενώ τα κλιμάκια της εθνικής αρχής διαφάνειας αξιοποιούν τα στοιχεία από τη γραμμή 1142.

Οι κλήσεις στο 1142 φτάνουν τις 3.000 με το 60% να αφορούν καταγγελίες για παραβάσεις κυρίως σε καφετέριες και μπαρ. Συχνά εκείνοι που τηλεφωνούν δηλώνουν πως το κάνουν γιατί στα καταστήματα αυτά υπάρχουν μικρά παιδιά. Καταγγελίες έχουν πραγματοποιηθεί και για δημοσιές υπηρεσίες, όπως εφορίες και δήμους, αλλά και για έναν οδηγό λεωφορείου.

Πηγή: ant1news.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!