«Τροφή από τον αέρα» υπόσχεται εταιρεία στις ΗΠΑ

Τη δημιουργία «κρέατος με βάση τον αέρα», που δημιουργήθηκε από στοιχεία που υπάρχουν στον αέρα που αναπνέουμε, ανακοίνωσε πρόσφατα η Air Protein, εταιρεία στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως πρωτοπόρος σε μια νέα σειρά καταναλωτικών προϊόντων, με βάση τον αέρα.

Σύμφωνα πάντα με την Air Protein, το κρέας παράγεται με πρωτεΐνη με βάση τον αέρα, χωρίς να χρειάζονται τα παραδοσιακά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την παραγωγή του (γη, νερό, αέρας). «Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά στην ιστορία που δημιουργείται κρέας με βάση τον αέρα» υποστηρίζει η εταιρεία, προσθέτοντας πως «μετατρέποντας στοιχεία του αέρα που αναπνέουμε σε πρωτεΐνη, αυτό θα φέρει επανάσταση στο πώς προσεγγίζουμε την παραγωγή τροφής στο μέλλον».

Η διαδικασία δημιουργίας «αυτής της νέας μορφής πρωτεΐνης» έχει να κάνει με τον συνδυασμό στοιχείων στον αέρα με στοιχεία στο νερό και θρεπτικές ουσίες. Όπως υποστηρίζει η Air Protein, χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια και μια προβιοτική διαδικασία παραγωγής για τη μετατροπή των στοιχείων σε μια «πλούσια σε θρεπτικές ουσίες πρωτεΐνη» με το ίδιο προφίλ αμινοξέων με μια ζωική πρωτεΐνη, και με βιταμίνες Β, «οι οποίες συχνά απουσιάζουν από τις vegan δίαιτες».

Σύμφωνα με την εταιρεία, το «κρέας από αέρα» αποτελεί μια καλή λύση στο πρόβλημα που αποτελεί η ανάγκη αύξησης της παραγωγής τροφής λόγω της αύξησης του πληθυσμού. «Η τεχνολογία παραγωγής της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο βασιζόμενο σε αέρα κρέας επιτρέπει τη δημιουργία της μέσα σε ημέρες αντί για μήνες, και ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες ή εποχές. Η διαδικασία είναι παρόμοια με την παραγωγή γιαουρτιού ή μπύρας, και απαιτεί κλάσμα της γης που χρησιμοποιείται στην “παραδοσιακή” παραγωγή κρέατος».

«Οι στατιστικές είναι ξεκάθαρες. Οι παρόντες πόροι μας πιέζονται πολύ, όπως δείχνουν οι φωτιές στον Αμαζόνιο εξαιτίας της αποδάσωσης και των όλο και αυξανόμενων ξηρασιών. Πρέπει να παράγουμε περισσότερη τροφή με μειωμένη εξάρτηση από πόρους γης και νερού. Το βασιζόμενο σε αέρα κρέας ασχολείται με αυτά τα ζητήματα και παραπάνω» είπε η Dr. Λίζα Ντάισον, διευθύνουσα σύμβουλος της Air Protein. «Ο κόσμος αγκαλιάζει το κρέας που παράγεται από φυτά και πιστεύουμε ότι το κρέας που βασίζεται σε αέρα είναι η επόμενη εξέλιξη στο κίνημα για τροφή που παράγεται με βιώσιμο τρόπο, που θα αποτελέσει μία από τις λύσεις για τη διατροφή ενός αυξανόμενου πληθυσμού χωρίς να ασκείται πίεση σε φυσικούς πόρους».

Η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί από την Kiverdi, εμπνευσμένη από έρευνες της NASA για μακροχρόνιες αποστολές στο διάστημα. Όπως τονίζει η εταιρεία, η πρωτεΐνη που υπάρχει στο συγκεκριμένο κρέας παράγεται μέσω φυσικών διαδικασιών και είναι «εντελώς απαλλαγμένη από εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα, ορμόνες ή αντιβιοτικά».

Όπως αναφέρει το Live Science, η εταιρεία χρησιμοποιεί μονοκύτταρους οργανοσμούς (hydrogenotrophs), που μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε πρωτεΐνη: Εν ολίγοις, τα μικρόβια αυτά λειτουργούν σαν φυτά, που μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε τροφή.

Πηγή: naftemporiki.gr