Το Forbes αποθεώνει την Τένεδο

Η Ανν Έιμπελ, ταξιδιωτικός αρθρογράφος του διάσημου περιοδικού Forbes που εδρεύει στις ΗΠΑ, πρόσφατα έγραψε ένα άρθρο για ένα από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον ελληνικό πολιτισμό από τα αρχαία χρόνια. Η Άνν Έιμπελ δίνει στην Τένεδο τον τίτλο του «μυστικού παράδεισου του Αιγαίου». Όπως γράφει, υπάρχουν πολλοί λόγοι που αξίζει να το επισκεφτεί κανείς, αλλά εκείνη την «μάγεψαν» ιδιαίτερα το τοπικό κρασί και η πλούσια ιστορία. Στη στήλη της, στο γνωστό περιοδικό, υπογραμμίζει την πολιτιστική κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά της Τενέδου.

«Τάφοι στο νησί χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, καταλήφθηκε από Πελασγούς Φοίνικες, Έλληνες, Πέρσες, τον Μέγα Αλέξανδρο, Βυζαντινούς, Γενοβέζους, Ενετούς και Οθωμανούς», έγραψε μεταξύ άλλων. Σημείωσε ακόμη ότι η Τένεδος μνημονεύεται αρκετές φορές στην «Ιλιάδα» από τον Όμηρο. Είναι σε μικρή απόσταση από την Τροία και κάτοικοί της είχαν λάβει μέρος στον Τρωικό πόλεμο, συμπλήρωσε.

Δίνοντας έμφαση στην πλούσια ιστορία της Τενέδου, η Έιμπελ ανέφερε ότι το νεόκτιστο αρχαιολογικό μουσείο κάνει την πόλη-θέρετρο πιο «ελκυστική για τους λάτρεις της ιστορίας». Η αρθρογράφος τόνισε επίσης ότι ο Τένεδος είναι ένα αξιοθέατο που έκανε περίπου 1.500.000 τουρίστες να έχουν επισκεφτεί το νησί την προηγούμενη σεζόν. «Υπάρχουν οι πολύχρωμες ταβέρνες στο κέντρο της πόλης, οι αμπελώνες στο μεγαλύτερο μέρος της υπαίθρου, και οι πανέμορφες παραλίες με το ψηφιδωτό μπλε. Τα νερά είναι κρύα, αλλά είναι σαγηνευτικό να τα ατενίζει κανείς. Υπάρχει ένα μεγάλο, καλά διατηρημένο κάστρο για να επισκεφθείτε, μια ελκυστική μαρίνα και πολλά ωραία μέρη για να φάτε», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως της έκανε εντύπωση ότι η κοινωνική ζωή ξεδιπλώνεται στους δρόμους του νησιού. Οι άνθρωποι περνούν ώρες πίνοντας τσάι ή ίσως κρασί και περιέγραψε τους ανθρώπους ως από τους πιο φιλόξενους στον πλανήτη. Η ταξιδιωτική αρθρογράφος είχε κάνει νωρίτερα άλλα δύο αφιερώματα σε πόλεις της Ιωνίας: την Αλικαρνασσό και της επαρχίας Μούγλων και το Αλάτσατα της επαρχίας Σμύρνης.

Άποψη της Τενέδου (φωτ.: Flickr / Paul)

Πηγή: hurriyetdailynews.com.hurriyetdailynews.com.