Κ. Σκρέκας: Ανατροπές από την κλιματική αλλαγή στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής

«Η κλιματική αλλαγή που έχει ήδη κτυπήσει την πόρτα της χώρας μας, αναδεικνύει την ανάγκη να εξεταστεί άμεσα το ασφαλιστικό πλαίσιο που διέπει τις αγροτικές καλλιέργειες», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αγροτικής και Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ. Β.Κεγκέρογλου, για τις ζημιές που προκάλεσε ανεμοθύελλα σε καλλιέργειες ελιάς, αβοκάντο και μηλοειδών στους Νομούς Ρεθύμνου, Χανίων και Ηρακλείου.

Όπως είπε ο Υφυπουργός, η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα να διασφαλίσει την αξιοπιστία του ασφαλιστικού συστήματος της αγροτικής παραγωγής, ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν ότι υφίσταται ένας Οργανισμός που καλύπτει τις ανάγκες τους, Δεδομένου, μάλιστα, ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι αμετάβλητος από τη δεκαετία του 1950, είναι προφανές ότι απαιτείται ο εκσυγχρονισμός του, ώστε ο Οργανισμός να μπορεί να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις σύγχρονες προκλήσεις.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ζημιές στην Κρήτη, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι ήδη οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ έχουν ολοκληρώσει το πρώτο βήμα της διαδικασίας, οριοθετώντας τις περιοχές όπου σημειώθηκαν καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 4ης Οκτωβρίου.

Αν και υποβλήθηκαν αναγγελίες ζημιάς από 120 τοπικές κοινότητες, μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου είχαν υποβληθεί μόλις 25 δηλώσεις. Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάλεσε τους αγρότες να μην καθυστερήσουν, ώστε να ακολουθήσουν άμεσα οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ.

Τέλος, ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση στην προθεσμία για την καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ΕΛΓΑ έτους 2018, που είχε λήξει στο τέλος Σεπτεμβρίου.