Η «Μήδεια» του Ευριπίδη στο Διαχρονικό Μουσείο

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης με βασικό στόχο την επαφή και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά τους, θα εορταστούν και φέτος κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, με εκδηλώσεις κάτω από τον γενικό τίτλο: «Τέχνες και ψυχαγωγία – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο».

Στο πλαίσιο αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας διοργανώνει στο Διαχρονικό Μουσείο δράσεις αφιερωμένες στο θέατρο, το οποίο με τις διάφορες μορφές του κυριαρχούσε στην ψυχαγωγία των πολιτών της Λάρισας έως τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια, όπως αποδεικνύουν τα σωζόμενα ψηφιδωτά. Τίτλος των δράσεων: «Κωμαστές και θεατρίνοι. Στα βήματα του Διονύσου».

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου θα συμμετάσχουν σε δράσεις με θέμα το αρχαίο θέατρο και τη λατρεία του Διονύσου.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 21.00 θα παρουσιαστεί απόσπασμα από την τραγωδία του Ευριπίδη «Μήδεια» σε σκηνοθεσία της Χρυσούλας Χρήστου.

Επιλέχθηκε ένα έργο στο οποίο οι θεατές ξεβολεύονται: O ποιητής περιπλέκει όσο το δυνατόν περισσότερο τον χαρακτήρα της Μήδειας ώστε να αποτρέψει την «εύκολη» επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία. Η Μήδεια η ατιμασμένη, η εκδικητική, η μάνα, η γυναίκα, η παιδοκτόνος. Κι από την άλλη ο Ιάσονας. Αυτός που δεν τήρησε τους ιερούς όρκους με τους οποίους δέθηκε με τη Μήδεια. Υπερόπτης και αλαζονικός θα πληρώσει γι’ αυτή του την ύβρηˑ με τη στέρηση των παιδιών του: Η ανθρώπινη ψυχή στις πιο άγριες και σκοτεινές παρεκκλίσεις της. Δεν υπάρχει σε όλο αυτό εύκολη προσέγγιση, στοιχειώνει.

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Βασιλική Δούφα (Μήδεια), Δημήτρης Φωτίου (Ιάσονας), Βάνα Καταραχιά και Σταυρούλα Σδράνη (Χορός). Τραγουδά η Μαριάννα Ζάχου, την οποία συνοδεύει μουσικά ο Γιάννης Παπανικολάου. Τα κοστούμια είναι της Δώρας Παπαδούλη.

Κατά το Σαββατοκύριακο του εορτασμού (27 & 28/9) η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.