Καύσωνας την Κυριακή

Αυξημένα τα επίπεδα υγρασίας. «Σαραντάρια» θα χτυπήσει ο υδράργυρος. Πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Κυριακή. Από το μεσημέρι, θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες μπόρες τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ αυξημένα θα είναι και τα επίπεδα υγρασίας, λόγω της εξασθένησης των ανέμων.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Θα πνέουν άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις, 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι, πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους, με την ίδια ένταση. Ο υδράργυρος θα δείξει από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα παραθαλάσσια τμήματα θα φτάσει έως τους 34 βαθμούς Κελσίου).

Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Θα πνέουν μεταβλητοί άνεμοι, 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους, τοπικά στον Θερμαϊκό έως 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ 22 και 36 βαθμών Κελσίου.

Στην Θράκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Στην Μακεδονία ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες μπόρες και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, στα ορεινά τις απογευματινές ώρες. Θα πνέουν άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις, 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους. Ο υδράργυρος θα δείξει από 20 έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία και στην Θράκη, η ελάχιστη τιμή της θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη).

Για τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις αναμένονται από το βράδυ στα βόρεια, με τοπικές βροχές τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο. Θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 4 με 5 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη η μέγιστη θερμοκρασία).

Για την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπεται καιρός γενικά αίθριος. Θα πνέουν άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις, 3 με 4 μποφόρ. Κατά την διάρκεια της ημέρας στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι, τοπικά έως 5 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους 4 με 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ 22 και 38 βαθμών Κελσίου, στην Θεσσαλία κατά τόπους έως 40 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένεται αίθριος καιρός. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις κι από το βράδυ δυτικοί, 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου, έως 34 βαθμούς τοπικά στην Κρήτη.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένεται αίθριος καιρός. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις, 4 με 5 μποφόρ, τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, η μέγιστη τιμή της θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη).

Ο καιρός την Δευτέρα

Για την Δευτέρα, στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία και την δυτική Στερεά προβλέπονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σταδιακά μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές κι απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, με τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες, στην Μακεδονία και πιθανώς στην Θράκη.

Οι άνεμοι στα βορειοανατολικά θα είναι μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές, θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, 4 με 5 μποφόρ, από το μεσημέρι στα δυτικά και νότια με ένταση τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα δυτικά θα σημειώσει πτώση, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.