Στο “έλεος” του καύσωνα η Ευρώπη

Θερμοκρασία ρεκόρ 41,8 βαθμών καταγράφηκε χθες Πέμπτη στο Μπεχέινιντεκ, στο βόρειο Βέλγιο, ανακοίνωσε ο Ντάβιντ Ντέχεναου, επικεφαλής της υπηρεσίας προβλέψεων στο Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (IRM).

“Νέο πανεθνικό ρεκόρ στο Βέλγιο: 41,8 βαθμοί στο Μπεχέινιντεκ!”, έγραψε στο Twitter ο αξιωματούχος αυτός σήμερα το πρωί. “Το ρεκόρ αυτό καταγράφηκε χθες” Πέμπτη, πρόσθεσε. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν χθες και προχθές γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου, αλλά σήμερα αναμένεται μια ελαφρά πτώση τους. Στις Βρυξέλλες, σημείο αναφοράς του IRM, η θερμοκρασία έφτασε χθες τους 39,7 βαθμούς Κελσίου, η οποία αποτελεί ρεκόρ για την βελγική πρωτεύουσα.

Από το 1833 που άρχισε η καταμέτρηση των θερμοκρασιών στις Βρυξέλλες, ποτέ δεν έχει καταγραφεί τόσο υψηλή θερμοκρασία. Το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας (36,6 βαθμοί Κελσίου) είχε καταγραφεί στις 27 Ιουνίου του 1947.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το IRM εξέδωσε προειδοποίηση για “κόκκινο” συναγερμό που ισχύει για σχεδόν όλο το Βέλγιο, πλην της ακτής, έως και σήμερα, με ενισχυμένα μέτρα πρόληψης.

Το ρεκόρ ζέστης καταρρίφθηκε και στο Λουξεμβούργο χθες Πέμπτη, με το θερμόμετρο να δείχνει 40,8 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και βλάστησης σε πολλές περιοχές της Γαλλίας απανθρακώθηκαν χθες, από πυρκαγιές που προκλήθηκαν λόγω του συνδυασμού καύσωνα και ξηρασίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας.Αυτό συνέβη κυρίως στην Νορμανδία, που είναι γνωστή για τα πράσινα λιβάδια της.

“Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν έχει επαναληφθεί στο διαμέρισμα του Λουαρέ”, στην κεντρική Γαλλία, δήλωσε στο AFP ο Λουντοβίτς Πιερά, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της νομαρχίας. “Είχαμε προβλέψει πυρκαγιές, αλλά όχι σε αυτό το εύρος”, σημείωσε.

Γύρω στις 20:00 τοπική ώρα χθες περίπου 5.000 στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως με υπολείμματα σιτηρών, και 1.000 στρέμματα δασικής έκτασης είχαν καεί, με το μέτωπο της πυρκαγιάς να φτάνει μερικές φορές τα 2 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την νομαρχία. “Με τον συνδυασμό ξηρασίας και αυξημένων θερμοκρασιών, η παραμικρή σπίθα προκαλεί πυρκαγιά”, σημείωσε.

Τέσσερα σπίτια απανθρακώθηκαν επίσης χωρίς να προκληθούν θύματα και 250 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν. Στην Ερ, στη δυτική Γαλλία, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν κατά περιοχές τους 42 βαθμούς Κελσίου, “σχεδόν 8.000 στρέμματα εκτάσεων κάηκαν από τις 13:00 τοπική ώρα”, ανακοίνωσε η νομαρχία. Επίσης ζητήθηκαν ενισχύσεις από τις γειτονικές νομαρχίες.

Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στο Ερ-ε-Λουάρ, στην κεντροδυτική Γαλλία, όπου 11.700 στρέμματα κάηκαν και κινητοποιήθηκαν 269 πυροσβέστες, σύμφωνα με την νομαρχία. Επίσης έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος το απόγευμα.

“Μολονότι δεν είναι η αιτία, ο καύσωνας επιδεινώνει προφανώς την κατάσταση. Τα φυτά ξεραίνονται πολύ γρήγορα”, δήλωσε ένας ειδικός. “Εκδηλώνονται σημαντικές πυρκαγιές στα υπολείμματα σιτηρών. Τα στάχια που έχουν κοπεί είναι πολύ ξερά. Με την παραμικρή σπίθα παίρνουν φωτιά”, πρόσθεσε.