Μαρία Γαλλιού: Δεν αρκεί η παρελθοντολογία, το ΚΙΝΑΛ πρέπει να γίνει πολιτικά ελκυστικό

Η Λαρισαία δικηγόρος Μαρία Γαλλιού υπήρξε μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες πολιτικές φυσιογνωμίες στην πρόσφατη εκλογική μάχη.

Η υποψήφια με το Κίνημα Αλλαγής, αν και νεοεισερχόμενη στο πολιτικό σκηνικό, ουδέποτε χρησιμοποίησε στρογγυλλεμένο λόγο αλιεύοντας σε θολά νερά.

Το ίδιο πράττει και μετά τις εκλογές, καταθέτοντας την άποψή της για τη «χαμηλή πτήση» του ΚΙΝΑΛ, αλλά και για την επόμενη ημέρα για την ίδια, με την παρακαταθήκη μίας αξιοπρόσεκτης πολιτικής διαδρομής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο

Είστε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα των εκλογών σε ότι αφορά τόσο το ΚΙΝΑΝΛ, αλλά και στο πρόσωπό σας;

Στάθηκε στον βατήρα αλλά δεν έκανε το μεγάλο εκλογικό άλμα. Το αποτέλεσμα, για να είμαι ειλικρινής, δεν ήταν το πολιτικώς επιδιωκόμενο, παρά ταύτα οφείλουμε να δεχθούμε ότι οι εθνικές εκλογές διεξήχθησαν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης γεγονός που συμπίεσε καίρια την κοινωνική και πολιτική βάση του Κινήματος Αλλαγής.

Όσον αφορά εμένα, είμαι ευγνώμων που στην πρώτη μου δημόσια εμφάνιση στην πολιτική ζωή του τόπου μας αγκαλιάστηκα και στηρίχθηκα με γενναιοδωρία από την κοινωνία των πολιτών, την στιγμή της κοινωνικής ερήμωσης, της απόλυτης απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών. Το εκλογικό αποτέλεσμα που καταγράψαμε μαζί αποτελεί την απαρχή της κοινής μας πορείας για το σήμερα και το αύριο, στον αγώνα για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και για τον έλεγχο της εξουσίας.

Θεωρείτε πως ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για το ΚΙΝΑΛ αυτές οι εκλογές, ώστε να «ανανήψει» σε διψήφια νούμερα; Αν ναι, γιατί χάθηκε;

Δεν υπάρχουν μικρές ή μεγάλες ευκαιρίες. Το αποτέλεσμα κρίθηκε το βράδυ της 7ηςΙουλίου. Προσδοκούσα σε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα έθετε το Κίνημα Αλλαγής στο κέντρο του πολιτικού γίγνεσθαι. Τούτο δεν επιτεύχθηκε, ας είμαστε ειλικρινείς. Ή εσωστρέφεια είναι κακός σύμβουλος, η απαξίωση του συλλογικού μας αγώνα, ομοίως. Δεν αρκεί η πολιτική διαχείριση, η παρελθοντολογία δεν έχει απήχηση, πρέπει να εμπνεύσουμε, να γίνουμε πολιτικά ελκυστικοί με σαφές πολιτικό και αξιακό στίγμα που θα εκφράζει γνήσια τις απαιτήσεις και τις επιδιώξεις της κοινωνίας του σήμερα και του αύριο.

Δεν αρκεί η πολιτική διαχείριση, η παρελθοντολογία δεν έχει απήχηση, πρέπει να εμπνεύσουμε, να γίνουμε πολιτικά ελκυστικοί

Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο ΚΙΝΑΛ σε επίπεδο προσώπων, πολιτικού αφηγήματος ή κάπου αλλού;

Κατ’αρχήν, η εμπιστοσύνη των πολιτών που είναι και το πολιτικό ζητούμενο θα ανακτηθεί μόνο αν διαπιστώσουν τη διάθεση του Κινήματος Αλλαγής να συντελεστούν ρήξεις και ανατροπές εντός της παράταξης. Η αλλαγή γενιάς ως αλλαγή νοοτροπίας, λογικών και πολιτικών, ίσως να αποτελεί μονόδρομο.

Οφείλουμε με τον ανάλογο σεβασμό στην ρίζα, ιστορία και στους ανθρώπους της παράταξης με πρωτεργάτες την γενιά της κρίσης να ανοίξουμε μια σοβαρή συζήτηση, η οποία να έχει νόημα για τις επόμενες γενιές, όχι για τις προηγούμενες. Κλειδί σε κάθε διεργασία πιστεύω ότι είναι η εξωστρέφεια και η ειλικρίνεια, τέλος οι στρουθοκαμηλισμοί.

Πώς βλέπετε τις κινήσεις της Νέας Κυβέρνησης και που πιστεύετε πως πρέπει να μπει ο πήχης;

Τις ημέρες που διανύουμε γινόμαστε θεατές της απόλυτης κομματικοποίησης του κράτους, αρχής γενομένης από τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης γενικών γραμματέων και αξιωματούχων στα υπουργεία. Διαπιστώνεται οπισθοδρόμηση δεκαετίας από τη θεσμοθετημένη διαδικασία με ανοιχτή πρόσκληση για κάθε θέση και επιλογή βάσει προσόντων και βιογραφικού. Το ξήλωμα και το ράψιμο στην στελέχωση του κρατικού μηχανισμού γίνεται πλέον, με κομματικά κριτήρια. Αντί να επιχειρείται ο στραγγαλισμός κάθε απόπειρας ευνοιοκρατίας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την επιβραβεύει. Με κανόνες αναξιοκρατίας δεν μπορούμε να πορευόμαστε, συνιστά κοινωνική πρόκληση.

Ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ σ’ αυτή την κοινοβουλευτική θητεία ποιος πρέπει να είναι;

Σοβαρή, αξιόπιστη με επιχειρήματα και εθνικά ωφέλιμη αντιπολίτευση. Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει είναι πολιτικά χρήσιμος και κοινωνικά αναγκαίος, προς την κατεύθυνση πλήρους ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας.

Πηγή: onlarissa.gr