Η αλόγιστη χρήση των κινητών

Γράφει ο Αχιλλέας Μπακαλέξης…

Όλοι μας καθημερινά διαπιστώνουμε ότι πολλοί συνάνθρωποι μας, είναι εξαρτημένοι από τα κινητά τηλέφωνα. Κυρίως αυτό συμβαίνει στους νέους και δυστυχώς και στους ανηλίκους. Η χρήση των κινητών αποδεικνύεται και από διάφορες έρευνες που γίνονται από τις καταναλωτικές οργανώσεις. Από τις έρευνες αυτές, προκύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς χρήστες, είναι τόσο εξαρτημένοι από το κινητό τους, με αποτέλεσμα να μην τον κλείνουν ποτέ.

Δυστυχώς οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, για να αυξήσουν τα κέρδη τους, δίνουν κίνητρα για αύξηση ωρών συζητήσεων των χρηστών. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στα μικρά παιδιά, τα οποία είναι πιο φανατισμένα στη χρήση των κινητών.

Ακόμη πιο επικίνδυνο είναι να χρησιμοποιούν οι οδηγοί το κινητό τους, είναι φυσικό να είναι απρόσεκτοι και είναι πιθανό να προκαλέσουν ατυχήματα. Βέβαια, ξέρουμε οτι τα κινητά τηλέφωνα, πρόσθεσαν σε όλους τους χρήστες, επιπλέον οικονομικά βάρη. Είτε χρησιμοποιούν κάρτα ή έχουν συνδέσει τα χρήματα που ξοδεύουν για τα κινητά είναι πολλά έστω και αν υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Είναι αλήθεια ότι τα νέα παιδιά και οι μαθητές, αφού δεν πληρώνουν αυτοί, αλλά οι γονείς τους, δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο κόστος της χρήσης των κινητών και στις διαφοροποιήσεις των τιμών και τα χρησιμοποιούν ακόμη και για να “σκοτώσουν” την ώρα τους. Όμως η πιο σημαντική παρενέργεια στη χρήση των κινητών, είναι ότι αυτά δημιουργούν προβλήματα στην υγεία, σωματική και ψυχική.

Δημιουργεί ψυχικά προβλήματα, αφού αν τα χάσουν οι χρήστες, έχουν σύνδρομο στέρησης. Θέλουν να τα έχουν πάντα μαζί τους, κοιμούνται και τα έχουν δίπλα τους. Σχεδόν δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτά. Η υπέρμετρη και αλόγιστη χρήση των κινητών, λένε οι επιστήμονες δημιουργεί εξάρτηση όμοια με τη νικοτίνη και το αλκοόλ και έτσι οι χρήστες υποδηλώνονται σε ένα τεχνολογικό προϊόν. Ειδικά τα παιδιά επιθυμούν, ως δώρο ένα κινητό, ενώ κάνουν οικονομίες για να αγοράσουν ένα καλύτερο, ένα πιο εξελιγμένο τεχνολογικά. Έτσι γίνεται η χρήση τους ένας επικίνδυνος εθισμός, μία νοσηρή συμπεριφορά και θεωρείται δυστυχώς ένα μέσο προβολής και κύρους μέσα στην παρέα.

Δυστυχώς τα κινητά προκαλούν και προβλήματα στη σωματική υγεία, προβλήματα στον εγκέφαλο, που τα γνωρίζουν καλύτερα οι γιατροί και οι ειδικοί επιστήμονες.

Τελικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους χρήστες των κινητών, ενώ οι νεαροί χρήστες και τα παιδιά πρέπει να δέχονται τις συμβουλές των μεγάλων και να περιορίσουν τη χρήση τους.

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!