Αναβίωσαν παλαιά παιχνίδια στο πάρκο Απιδανού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στο Πάρκο των Πηγών του Απιδανού στα Φάρσαλα, η εκδήλωση «Ας παίξουμε παραδοσιακά». Μια συνδιοργάνωση του Συλλόγου Αργιθεατών Επαρχίας Φαρσάλων και των Ενεργών Πολιτών Φαρσάλων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Από νωρίς το απόγευμα οι διοργανωτές επιμελήθηκαν του χώρου του πάρκου, στον οποίο ακολούθησε η  παρουσίαση των παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών. Μικροί και μεγάλοι κατέφθασαν και το μέρος γέμισε από ανυπόμονα παιδιά με όρεξη για παιχνίδι.

Και τα παιχνίδια ξεκίνησαν! Οι εθελοντές των δυο συλλόγων ήταν «μάχιμοι», ώστε να εξηγήσουν και να δείξουν στα μικρά παιδιά τον τρόπο και τους κανονισμούς των παιχνιδιών.

Με την καθοδήγηση της γυμνάστριας κα. Βιβής Τσελεπίδη που είχε και την γενική επιμέλεια και τον συντονισμό των παιχνιδιών κατάφεραν όλοι μαζί και έπαιξαν και δοκίμασαν τις δεξιότητές τους, παρά την απειρία τους αφού για πρώτη φορά έβλεπαν τα περισσότερα παιχνίδια. Παρόντες ήταν και «μεγάλα» παιδιά που με όρεξη και ενθουσιασμό έδειξαν στους μικρούς πώς να πετάν τη σβούρα ή πώς να  κυλούν την γκίλα…

Τα παιχνίδια που παρουσιάστηκαν ήταν: τριότα, κουτσό, μέλισσα, σβούρα, μπίλιες, κουρατζέλια, επτάπετρο, μηλάκια,, διελκυστίνδα,λάστιχο, σχοινάκι, γκίλα και βαρελάκια.

Ήταν ένα όμορφο ταξίδι αναμνήσεων, στις παλιές εποχές, τότε που τα παιδιά είχαν ελεύθερο χώρο για να παίζουν. Τότε που δεν υπήρχαν παιχνίδια για τα παιδιά και με απλά υλικά οι γονείς κατασκεύαζαν χειροποίητα παιχνίδια. Τότε που η φαντασία και η δημιουργικότητα «κατασκεύαζε εκ του μη όντος» ποικίλα παιχνίδια, που γέμιζαν ζωτικότητα τα παιδιά. Εκείνα τα παιδιά που ήταν παρόντες στην εκδήλωση ως γονείς ή παππούδες και γιαγιάδες για να θυμηθούν, να αναπολήσουν, να προσθέσουν τη δική τους εμπειρία και ανάμνηση.

Έπαιξαν όλοι! Και ήθελαν να παίζουν για πολλή ώρα ακόμη, γιατί ενθουσιάστηκαν από το ωραίο περιβάλλον και την ομαδικότητα.

Ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη των συμμετεχόντων αλλά και ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ, αφού ήταν μια συνέργεια των δύο πολύ δραστήριων συλλόγων της πόλης μας.

Η δράση αυτή δίνει προσδοκίες για την συνεργασία και άλλων τοπικών συλλόγων για παρόμοιες ενέργειες.

Εκ μέρους των Ενεργών Πολιτών και του Συλλόγου Αργιθεατών, πολλές ευχαριστίες σε όλους που συμμετείχαν σ΄αυτή την όμορφη εκδήλωση.