Συνέντευξη του Φ. Σαχινίδη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Φίλιππου Σαχινίδη στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι η εξής:

Το Κίνημα Αλλαγής, κύριε Σαχινίδη, πορεύεται προς τις εθνικές εκλογές με αναταράξεις μετά τη σύγκρουση της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

Στην κοινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποφασίσαμε, κοιτώντας μπροστά, να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια για τη μάχη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Σε αυτή την κρίσιμη για τη μελλοντική πορεία της χώρας που παραμένει σε συνθήκες κρίσης -εξαιτίας της διχαστικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα της ΝΔ- καλούνται όλα τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής να συστρατευτούν. Η εσωστρέφεια εξυπηρετεί μόνο τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκουν να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα νέο δικομματισμό που θα παρατείνει την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει παγιδευτεί η χώρα.

Οι συνέπειες στο εκλογικό αποτέλεσμα για το ΚΙΝΑΛ θα είναι σημαντικές; Και τι θα πρέπει να κάνετε για να περιοριστούν μέχρι τις εκλογές στις 7 Ιουλίου;

Στις ευρωεκλογές παρά τις συνθήκες πόλωσης που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πετύχαμε να ενισχύσουμε τη δύναμη μας σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015. Τώρα στις επόμενες τριάντα ημέρες έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες που θέλουν να βγει η χώρα από την πολύχρονη κρίση να εξασφαλίσουμε ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι, θα κατοχυρώσουμε όχι μόνο ότι θα πάρουμε ισχυρή εντολή αλλά θα βάλουμε και τα θεμέλια για να ανακτήσουμε τον ιστορικό μας ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας. Να εκπροσωπήσουμε το πλειοψηφικό ρεύμα των πολιτών που δηλώνουν ότι ανήκουν στην κεντροαριστερά.

Για αυτό είναι αναγκαίο πέρα από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να απευθυνθούμε και σε όλους τους ενεργούς πολίτες από το προοδευτικό Κέντρο μέχρι την ανανεωτική Αριστερά και να τους καλέσουμε να στηρίξουν την προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής για την ανασύνταξη της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ποια είναι η βασική στρατηγική σας για τις εκλογές; Υπό ποιες προϋποθέσεις το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει, αν χρειαστεί, κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές, για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και να μην επιβαρυνθεί η οικονομία;

Το Κίνημα Αλλαγής στο πρόσφατο συνέδριο του ξεκαθάρισε τη στρατηγική του. Θα ακολουθήσουμε αυτόνομη πορεία. Με αυτό δεν εννοούμε ότι μας ενδιαφέρει να τηρήσουμε ίσες αποστάσεις. Να σας θυμίσω ότι πριν τις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι χαμένη ψήφος ενώ ο κ. Βερναρδάκης έλεγε ότι δεν θα περάσουμε το όριο του 3%. Αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα είναι όχι πώς τους βλέπουμε εμείς που τους θεωρούμε εκπροσώπους της συντήρησης αλλά πως θα συζητήσουν αυτοί με ένα κόμμα που συστηματικά επιχειρούν να το απαξιώσουν.

Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να εξηγήσουμε στους πολίτες το δικό μας ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας. Να παρουσιάσουμε στους πολίτες το πώς βλέπουμε την Ελλάδα της επόμενης ημέρας και ποιες είναι οι μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα να ορθοποδήσει. Μετά τις εκλογές με μια ισχυρή εντολή από τους πολίτες από θέση ισχύος θα συζητήσουμε αυτές τις θέσεις με τα άλλα κόμματα. Θα τους ζητήσουμε να τοποθετηθούν ώστε το καθένα από αυτά να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα και τους πολίτες.

Μπαίνουμε στη προεκλογική περίοδο με την οικονομία στο επίκεντρο. Η Κομισιόν με την έκθεσή της κάνει λόγω για κινδύνους λόγω των προεκλογικών παροχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς την αποτιμάται; Είναι βάσιμη ή πρόκειται για τη σταθερή αντίληψη πειθαρχίας;

Πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Από αυτά επιβεβαιώνεται η θέση του Κινήματος Αλλαγής ότι τα υπερπλεονάσματα, τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει για τέσσερα χρόνια με την αύξηση των φόρων και την συστηματική περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερη ανάπτυξη αλλά και λιγότερες νέες θέσεις εργασίας. Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς συμφώνησαν στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ μέχρι σήμερα δεν ανέδειξε τους κινδύνους για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας που εγκυμονούν τα υπερπλεονάσματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας πήρε πίσω τη μείωση του αφορολόγητου. Το είχατε ζητήσει εσείς κι άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις;

Το μέτρο για τη μείωση του αφορολόγητου όπως θυμάστε το είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με αντίμετρα ώστε να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Τώρα κατέθεσε τροπολογία με την οποία δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο αλλά ούτε και τα αντίμετρα. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί εκμηδενίζουν τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο αλλά και τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για τον οποίο δεσμεύτηκε η ίδια η χώρα.

Ποιες είναι οι προκλήσεις για τη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες; Φοβάστε το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέα μέτρα;

Η κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας στο βαθμό που πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές έχουν καθυστερήσει σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί. Επιπρόσθετα, όπως προανέφερα, τόσο ο χαμηλότερος από τον προβλεπόμενο ρυθμός ανάπτυξης όσο και οι προεκλογικές παροχές θα έχουν ως αποτέλεσμα τη αδυναμία επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Για το λόγο αυτό το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι μόνο με συναινέσεις και εθνικές συνεννοήσεις μπορεί η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να συζητήσει με τους Ευρωπαίους την αναθεώρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα προς τα κάτω. Με ταυτόχρονη υιοθέτηση ενός προγράμματος μεγάλων προοδευτικών αλλαγών που θα θέσουν την οικονομία σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Στο Κίνημα Αλλαγής έχετε προτείνει η οικονομική πολιτική να συνδυάζει την ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή. Με ποιους συγκεκριμένους άξονες;

Η ελληνική οικονομία από το 2008 βρίσκεται σε τροχιά απόκλισης από τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα συμμετέχει με τέσσερις στις είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, ενώ σε δώδεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας το κατά κεφαλή εισόδημα είναι κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού όρου. Την ίδια ώρα οι περισσότεροι κοινωνικοί δείκτες βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή στην οποία βρισκόντουσαν πριν ξεσπάσει η κρίση.

Το Κίνημα Αλλαγής με το πρόγραμμα του έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους ώστε η οικονομία να μπει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης και πραγματικής σύγκλισης με τις υπόλοιπες οικονομίες. Θέλουμε μια ανάπτυξη που θα δημιουργεί νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίες. Ο νέος πλούτος που θα παράγεται να διαχέεται σε όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα από το μέρος στο οποίο είναι εγκατεστημένοι ή την κοινωνική τους προέλευση.

Βασικός πυλώνας του προγράμματος μας η διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα που σε συνδυασμό με την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις φορολογικές ελαφρύνσεις και την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων θα διασφαλίσει την προσέλκυση μεγάλου όγκου ιδιωτικών επενδύσεων εγχώριων και ξένων. Στόχος οι επενδύσεις αυτές να επικεντρωθούν σε τομείς της οικονομίας που είναι ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς ώστε η χώρα να βγει οριστικά από την κρίση. Με την αναδιάρθρωση της οικονομίας θα καταφέρει να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση όταν αυτή ξεσπάσει, με πολύ μικρότερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος σε σχέση με αυτό που πλήρωσε την τελευταία δεκαετία αλλά θα παράγει και νέο πλούτο για να στηρίξει όσους χτυπήθηκαν από την κρίση.

* Ο Φίλιππος Σαχινίδης είναι πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ στο νομό Λάρισας.