Βαγγέλης Δημητρακόπουλος: “Θα επαναφέρουμε τον Δήμο μας στο δρόμο της προόδου”

«Ανοίγει μια νέα σελίδα για τα Φάρσαλα και βρισκόμαστε μπροστά στο εξής δίλημμα: Θα εγκαταλείψουμε το Δήμο στις παλιές και δοκιμασμένες πρακτικές ή θα τον επαναφέρουμε στο δρόμο της προόδου, στο δρόμο της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Φαρσάλων κ. Βαγγέλης Δημητρακόπουλος χθες στην κεντρική προεκλογική ομιλία του, στην πλατεία Δημαρχείου στα Φάρσαλα, παρουσία πλήθους κόσμου, ενώ παρουσίασε και τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του.

Την ομιλία προλόγισε ο υποψ. δημοτικός σύμβουλος Νάσος Νικόπουλος.

Δείτε το βίντεο

Αναλυτικά η ομιλία του Βαγγέλη Δημητρακόπουλου έχει ως εξής: “Συνδημότες και Συνδημότισσες του Δήμου  Φαρσάλων, Φίλες και Φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε απόψε εδώ. Για να στείλουμε μαζί ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Το μήνυμα που θέλει να εκπροσωπήσει η κάθε νέα υποψηφιότητα : την ελπίδα ότι το μέλλον μας θα είναι καλύτερο και την αισιοδοξία ότι εμείς μπορούμε να το κάνουμε πράξη.

ΝΑΙ    Εμείς μπορούμε να το κάνουμε πράξη.

Εμείς._  Που είμαστε σήμερα εδώ.

Εμείς._ Που δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί.  

Εμείς._ Που ονειρευόμαστε με τα μάτια ανοιχτά και κοιμόμαστε χωρίς τύψεις.

Εμείς._ Που βάζουμε το ‘εμείς’ πάνω από το ‘εγώ’.

Εμείς, στη ‘Νέα Εποχή’, που θέλουμε να περάσουμε από το Δήμο των Φαρσάλων στο Δήμο των Φαρσαλινών.  Στο Δήμο που θα υπηρετεί το φαρσαλινό δημότη. Κι όταν λέμε Φαρσαλινό, εμείς εννοούμε τον άνθρωπο που επέλεξε να είναι εδώ ή τον έταξε η μοίρα του εδώ, γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έφτασαν στην περιοχή μας μετά από μεγάλες δυσκολίες. Τον άνθρωπο που επέλεξε τα Φάρσαλα και τα χωριά μας για να ζει, να δουλεύει και να μεγαλώνει τα παιδιά του.  Ο Δήμος μας πρέπει να είναι ένας φορέας που μας εξυπηρετεί όλους. Μόνο τότε οι Φαρσαλινοί θα αρχίσουν να νιώθουν το Δήμο κοντά τους. Τα Φάρσαλα μας χρειάζονται όλους.

Ποια λοιπόν είναι η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, φίλες και φίλοι, και για ποιο λόγο δημιουργήθηκε;

Η Νέα Εποχή δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αισθάνθηκαν την υποχρέωση να ενώσουν τον προ πολλού διασπασμένο προοδευτικό χώρο. Η  κάθοδος στις φετινές εκλογές περισσότερων υποψήφιων συνδυασμών, που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, πιστοποιεί τη διάσπαση που επήλθε με ευθύνη άλλων.  Εμείς, στη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ενεργοποιηθήκαμε για να προλάβουμε την εκχώρηση του Δήμου σε δυνάμεις που εκφράζονται μέσα από συντηρητικές πολιτικές.

Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης της Νέας Εποχής, συνδημότες και συνδημότισσες.

Αυτό είναι και το δίλημμα των φετινών εκλογών.

Τι είναι αυτό που κάνει τη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ να ξεχωρίζει από τους άλλους συνδυασμούς;

Γιατί θα πρέπει την Κυριακή οι δημότες να ψηφίσουν τη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ;

  Πρώτον, επειδή η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ δεν είναι δημιούργημα κανενός κομματικού μηχανισμού, όπως συμβαίνει με αυτούς που τώρα προσπαθούν να αποκρύψουν τη δική τους κομματική εξάρτηση. Όλοι γνωρίζουμε το ρόλο που έπαιξε η κομματική ταυτότητα κάποιων συνυποψηφίων μας στην ανάμιξή τους με τα κοινά και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους. Ο δικός μας συνδυασμός δεν οφείλει την ύπαρξή του σε κανέναν κομματικό μηχανισμό. Αυτό άλλωστε πιστοποιείται από τους ανθρώπους που το απαρτίζουν.

Δεύτερον, επειδή η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ είναι ο μοναδικός συνδυασμός νέων και άξιων ανθρώπων με  φρέσκες ιδέες, που επιθυμούν να προσφέρουν στον τόπο με τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Αποτελεί το μοναδικό συνδυασμό που δεν απαρτίζεται από επαγγελματίες πολιτικούς, αλλά από πολίτες πρόθυμους να υπηρετήσουν την πόλη και τους συμπολίτες τους.

Και τρίτον, επειδή η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ είναι ο μοναδικός συνδυασμός που έχει προγραμματίσει με ακρίβεια τις παρεμβάσεις και τα έργα που θα αλλάξουν επιτέλους την εικόνα της πόλης και των χωριών μας, την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και το μέλλον των παιδιών μας. Και ακόμη σπουδαιότερο είναι ότι ο προγραμματισμός έγινε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και μόνον αυτό.

Πριν δούμε, όμως, τι προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ για το Δήμο μας, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα :

Δεν θα σας μιλήσω για έργα καθημερινής διαχείρισης του δήμου, όπως η τακτική   αποκομιδή των απορριμμάτων το πλύσιμο των κάδων και φροντίδα του πρασίνου. Αυτά είναι βασικές υποχρεώσεις κάθε  δημοτικής αρχής.

Θα σας μιλήσω για έργα που κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη τα θεωρεί αυτονόητα.

  • Για το χρόνιο πρόβλημα του μολυσμένου νερού:

Προγραμματίζουμε την ανάθεση μελέτης σε ειδική επιστημονική ομάδα, ώστε να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα του μολυσμένου νερού. Εάν αυτό είχε γίνει από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, η υπόθεση «πόσιμο νερό» θα είχε κλείσει και δε θα γίνονταν, συνδημότες και συνδημότισσες, αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Τα φίλτρα που ανακοίνωσε προεκλογικά η παρούσα δημοτική αρχή εγείρουν πολλά ερωτήματα. Γιατί, αφού ήταν τόσο εύκολο, συνδημότες και συνδημότισσες, πίνουμε τόσα χρόνια πανάκριβο, ακατάλληλο νερό;

  • Για το χρόνιο, επίσης, πρόβλημα της οδικής ασφάλειας:

Οργανώνουμε στρατηγικές συμμαχίες για τη στήριξη του δήμου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Κεντρική Διοίκηση, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα οδικής σύνδεσης του δήμου με τις γειτονικές πόλεις της Λάρισας και του Βόλου.  Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι οι συμμαχίες του παρελθόντος με την Περιφέρεια δεν απέδωσαν τα δέοντα. Ο Δήμος μας δε χρειάζεται προστάτες που θα του κάνουν τη χάρη να φτιάξουν δρόμους … χρειάζεται πρωτοστάτες στους αγώνες για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του!

Φίλες και φίλοι,

στη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για την ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ των ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ:

  • Σχεδιάζουμε  να επεκτείνουμε την αστική συγκοινωνία σε όλα τα χωριά, όπως μας το ζητήσατε στις προεκλογικές περιοδείες.
  • Θα συνεργαστούμε στενά με τα νέα τοπικά συμβούλια και τους τοπικούς συλλόγους, γυναικείους, μορφωτικούς ή άλλους, για να λειτουργήσουν στα χωριά μας κέντρα εξυπηρέτησης, συνάθροισης και επιμόρφωσης των κατοίκων.
  • Τα κέντρα αυτά θα λειτουργήσουν στα δημοτικά κτίρια που μένουν μέχρι σήμερα  αναξιοποίητα.
  • Επιπλέον, εξετάζουμε τη δυνατότητα, κάποια από τα πιο σύγχρονα δημοτικά κτίρια, όπως το πρώην δημαρχείο του Ευϋδρίου και το κτίριο του Γυμνασίου στην Ερέτρεια, να μετατραπούν σε θερμοκοιτίδες νέων επιχειρήσεων. Δηλαδή, νέοι άνθρωποι που θα επιλέξουν να ξεκινήσουν μια ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να εγκαταστήσουν την έδρα τους σε έναν από τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δημοτικών κτιρίων. Θα τους προσφέρεται βασικός εξοπλισμός γραφείου, δωρεάν υπηρεσίες διαδικτύου και ξεχωριστή ταχυδρομική θυρίδα για τη λειτουργία της επιχείρησής τους.    
  • Παράλληλα, οι νέοι επαγγελματίες θα έχουν με τη μεσολάβηση του Δήμου τη στήριξη του ΚΕΜΕΛ, δηλαδή (του Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος), για να έχουν την απαιτούμενη καθοδήγηση στα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα. Γιατί αυτό είναι που χρειάζονται οι νέοι μας, συνδημότες και συνδημότισσες : υλική στήριξη και καθοδήγηση για να μπορέσουν να σταθούν μόνοι στα πόδια τους στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.  

Για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την απασχόληση  

θα αξιοποιήσουμε τα εργαλεία της σύγχρονης κοινωνικής οικονομίας, όπως κάνουν όλες οι σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες.  Προωθούμε, λοιπόν, τη σύσταση κοινωνικών επιχειρήσεων με τη συμμετοχή άνεργων δημοτών.  Οι επιχειρήσεις αυτές θα προσφέρουν   υπηρεσίες απαραίτητες για το δήμο και τους δημότες, όπως για παράδειγμα το καθάρισμα χόρτων από δημόσιους χώρους και εκτάσεις, που είναι ένα από τα πάγια αιτήματα των κατοίκων στα χωριά μας. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν από το νόμο το προνόμιο να συνεργάζονται κατά προτεραιότητα με το δήμο. Έτσι, θα έχουμε πολλαπλά οφέλη

  • δημιουργία θέσεων απασχόλησης  
  • βελτίωση της καθημερινότητας  και
  • περιορισμός των απευθείας αναθέσεων έργων που εξυπηρετούν μικροσυμφέροντα.

Φίλες και φίλοι,

Στη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ πιστεύουμε ότι η δύναμη του τόπου μας είναι η πρωτογενής παραγωγή. Γι’ αυτό, δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας :

  • Μελετάμε την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  για την ενεργειακή αναβάθμιση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Αναθέτουμε στον ΕΛΓΟ (πρώην Εθνικό Ίδρυμα Γεωργικών Ερευνών) την πιστοποίηση των μοναδικών χαρακτηριστικών τοπικών αγροτικών προϊόντων δημιουργώντας την προοπτική για νέα πιστοποιημένα προϊόντα.  
  • Θα αξιοποιήσουμε τις σύγχρονες ψηφιακές βάσεις δεδομένων για την ορθολογική διαχείριση της παραγωγής.
  • Σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας θα προχωρήσουμε στην ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικού πάρκου, που θα στεγάσει νέους κυρίως κτηνοτρόφους.  Έτσι, αξιοποιούμε όλα τα μέσα για να ενισχύσουμε τους κτηνοτρόφους της περιοχής κάτι που δεν έκανε η παρούσα δημοτική αρχή.
  • Τέλος, θα προχωρήσουμε στην ίδρυση και λειτουργία δημοτικών σφαγείων. Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας  της περιοχής – και όχι μόνον αυτής.

Όσον αφορά στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποστηρίζουμε, ενισχύουμε και επεκτείνουμε τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές, όπως το (κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο) με σεβασμό στην προσωπικότητα. Επιπλέον, σχεδιάζουμε :

  • Τη σύσταση γνωμοδοτικής επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Η επιτροπή αυτή θα συμβάλλει στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας εξαιτίας της έλλειψης υποδομών για ΑΜΕΑ.
  • Την αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», ώστε να καλύπτει και τις πιο απομακρυσμένες τοπικές κοινότητες.  
  • Την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του ΚΑΠΗ και την εκπαίδευση των ηλικιωμένων σε ψηφιακές δεξιότητες, για να μπορούν να συμβαδίζουν με την εποχή μας.
  • Και βέβαια, τη μείωση του κόστους ύδρευσης και των δυσβάστακτων δημοτικών τελών. Αυτό για μας είναι αναγκαιότητα, ενώ για την παρούσα δημοτική αρχή προεκλογικό τέχνασμα.

Αναφορικά με τα απορρίμματα

αξιοποιούμε τη νέα νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να εφαρμόσει μια σύγχρονη οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Στα πλαίσια αυτά, εφαρμόζουμε :

  • Ανταποδοτική ανακύκλωση :  Τι σημαίνει ανταποδοτική ανακύκλωση – Ο δημότης να έχει ως κίνητρο οικονομικό αντάλλαγμα για κάθε συσκευασία που ανακυκλώνει. Η ανταποδοτική ανακύκλωση πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, τα  λεγόμενα «πράσινα σημεία».
  • Καθιερώνουμε το οικολογικό εισιτήριο στις εκδηλώσεις του Δήμου, ώστε να ενισχυθεί η ιδέα της ανακύκλωσης και να διαμορφώσουν, κυρίως τα παιδιά μας,  οικολογική συνείδηση.

Επίσης, αναθέτουμε σε ειδική επιστημονική ομάδα τη μελέτη για την προστασία και την αειφορία του δάσους και της πόλης μας. Στόχος μας είναι μια πράσινη πόλη φιλική στον πολίτη και στο περιβάλλον. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο θα έχουν και οι εθελοντές με την πολύτιμη δράση που έχουν αναπτύξει μέχρι σήμερα.

Φίλες και φίλοι,  

Στη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ δίνουμε μεγάλη σημασία στην άθληση και την ψυχαγωγία  των δημοτών, όλων των ηλικιών.

Για το λόγο αυτό :

  • Προσαρμόζουμε τις παιδικές χαρές σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε.  Οι υπάρχουσες παιδικές χαρές απέχουν παρασάγγας από τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Οι ασφαλείς δημόσιοι χώροι ψυχαγωγίας είναι για μας προτεραιότητα.
  • Αναβαθμίζουμε τους υπάρχοντες χώρους άθλησης και αντικαθιστούμε την πίσσα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις  με υλικά φιλικά για την υγεία και το περιβάλλον.

Η πίσσα, φίλες και φίλοι, προορίζεται για χώρους στάθμευσης αυτοκίνητων και όχι για χώρους άθλησης.

Επιπλέον, σχεδιάζουμε τη δράση «έξυπνοι αθλητικοί χώροι» για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των σταδίων μας, προκειμένου να αλλάξουμε την εμπειρία των αθλητών και των φιλάθλων. Στους αθλητικούς χώρους, λοιπόν, μεταξύ άλλων:

  • Εγκαθιστούμε συστήματα Wifi για ελεύθερη πρόσβαση στο Internet.
  • Εγκαθιστούμε ψηφιακά συστήματα προβολής, έξυπνες οθόνες δηλαδή, για την προβολή αγώνων, πληροφοριών για τη λειτουργία της πόλης και άλλες εκδηλώσεις.

Όσον αφορά τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Υποστηρίζουμε και ενισχύουμε τις υπάρχουσες πολιτιστικές δομές (δημοτικό ωδείο, δημοτική χορωδία, φιλαρμονική κλπ). Επιπλέον :

  • Επεκτείνουμε τη συνεργασία του δήμου με τοπικές ομάδες που παράγουν πολιτισμό, όπως είναι η εξαίρετη ορχήστρα νέων που τόσο άδικα διώχθηκε από την αγκαλιά του δήμου. Επίσης, στην πόλη μας έχουμε μαθητικές και νεανικές μπάντες. Το μεράκι και το κέφι αυτών των νέων παιδιών δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο. Εκτός από θαυμάσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που μπορούν να προσφέρουν,     οι νέοι αυτοί μπορούν να αποτελέσουν λαμπρά παραδείγματα για τα παιδιά μας.
  • Παράλληλα, προγραμματίζουμε τη μετεγκατάσταση της δημοτικής βιβλιοθήκης σε χώρο κατάλληλο για το σκοπό αυτό.

Σε όλες τις μικρές ή μεγάλες πόλεις της Ευρώπης οι βιβλιοθήκες στεγάζονται σε αίθουσες με άπλετο φυσικό φως και προσβάσιμους σε ΑΜΕΑ. Η δημοτική βιβλιοθήκη στεγάζεται σήμερα σε χώρο που δεν πληροί αυτές τις προδιαγραφές. Γι’ αυτό άλλωστε οι περισσότεροι πολίτες αγνοούν και την ύπαρξή της.    

  • Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί δημοτικό αναγνωστήριο με ψηφιακές παροχές για όλους τους μαθητές.  

Φίλες και φίλοι,

Εμείς θέλουμε να χαίρονται την πόλη όλοι οι πολίτες και να ωφελούνται όλοι οι επαγγελματίες. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται να γίνουν δομικές αλλαγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων αλλαγών είναι η απαλλαγή της κεντρικής πλατείας από το σιντριβάνι και το τείχος, και η απόδοσή της στους πολίτες που κάνουν τη βόλτα τους και στα παιδιά που παίζουν.

Φίλες και φίλοι,

η πόλη μας, παρά την ιστορική, μυθολογική και αρχαιολογική της σημασία, παραμένει στην αφάνεια του ελλαδικού, του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτιστικού χάρτη. Γιατί άραγε;

Γιατί λείπει ο συντονισμός, λείπει η πολιτική marketing που χρειάζεται. Με όρους αγοράς, η ιστορία για τον τόπο μας είναι ένα προϊόν που πρέπει να ξέρει κανείς πώς να το προωθήσει για να αποδώσει τα αναμενόμενα οφέλη.  

Στη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ θα συνεργαστούμε με ειδικούς του τουριστικού μάρκετινγκ οι οποίοι θα μας υποδείξουν τις ενδεδειγμένες ενέργειες για το σκοπό αυτό.  

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είσαστε όλοι δίπλα μας σε αυτή τη νέα προσπάθεια, στην οποία για πρώτη φορά θα επιδοθεί ο δήμος μας.  Για να απολαύσουμε επιτέλους όλοι τον πολυπόθητο καρπό του τουρισμού στην περιοχή μας. Για να είναι τα παιδιά μας περήφανα για την καταγωγή τους.  Για να πάρει ο τόπος μας τη θέση που του αξίζει στον ελληνικό, στον ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

Φίλες και φίλοι,

Σε λίγο ανοίγει μια νέα σελίδα για τα Φάρσαλα και βρισκόμαστε μπροστά στο εξής δίλημμα : Θα εγκαταλείψουμε το Δήμο στις παλιές και δοκιμασμένες πρακτικές;    

ή    Θα τον επαναφέρουμε στο δρόμο της προόδου, στο δρόμο της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ;

Στο δρόμο που ενώνει τις διασπασμένες προοδευτικές δυνάμεις.

Στο δρόμο που αναγνωρίζει την αξία που κρύβουμε όλοι μέσα μας.

Στο δρόμο της συνεργασίας και της συλλογικής δημιουργίας.

Πιστεύω σ’ αυτό το δρόμο και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ως δήμαρχος για να τον διανύσουμε και να κάνουμε την πόλη μας, την πόλη που όλοι ονειρευόμαστε!”