«Αποζημιώστε τους χαλαζόπληκτους Αγιάς, Τεμπών και Κιλελέρ»

Σε εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να υπάρξουν τάχιστα αποζημιώσεις των χαλαζόπληκτων αγροτών, καλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «λίγες μόνον ώρες πριν την Ανάσταση σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε αγροτικές περιοχές των δήμων Αγιάς, Τεμπών και Κιλελέρ. Σε μια ευρεία περιοχή από τη Δήμητρα, τη Μαρμαρίνη, την Πλασιά, το Καστρί και μέχρι το Γερακάρι, την Ανάβρα, τον Αετόλοφο, το Μεγαλόβρυσο και το Μεταξοχώρι στον δήμο Αγιάς, το Καλοχώρι, το Χειμάδι και την Όσσα στον Δήμο Τεμπών, το Ελευθέριο και το Ομορφοχώρι και μέχρι τον Πλατύκαμπο στον Δήμο Κιλελέρ, τα χτυπήματα από το χαλάζι ζημίωσαν την παραγωγή και έφεραν σε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση τον αγροτικό κόσμο. Αγροτικές εκτάσεις με ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα, αχλάδια, κεράσια, δαμάσκηνα, αμύγδαλα, καρύδια, αμπέλια άλλα και βαμβάκια και κηπευτικά επλήγησαν σημαντικά, ενώ κατά τόπους η σφοδρότητα της χαλαζόπτωσης και το μεγάλο μέγεθος του χαλαζιού προξένησαν ολοκληρωτική καταστροφή.

Πριν καν τελειώσει η άνοιξη, στο νομό Λάρισας έχει πληγεί σημαντικό ποσοστό των δενδρωδών καλλιεργειών και κυρίως τα οπωροφόρα. Ως εκ τούτου η απογοήτευση στον αγροτικό κόσμο για την απώλεια ή την υποβάθμιση της παραγωγής είναι έκδηλη και οι φωνές για την άμεση και πλήρη κινητοποίηση του ΕΛΓΑ αυξάνονται συνεχώς. Παράλληλα, όμως, οι αγρότες ζητούν από την πολιτεία, πέρα από δικαιοσύνη, να μην αγνοεί το γεγονός ότι η ήδη επιβαρυμένη οικονομική τους κατάσταση όχι μόνο δεν αφήνει περιθώρια για οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, άλλα επιβάλλει επιπλέον μέριμνα για μεγαλύτερη ευελιξία στην καταβολή τους».