Τέλος στις ανοιχτές τιμές και πριμοδότηση της ποιότητας στο βαμβάκι φέρνει με Υπουργική Απόφαση ο Κόκκαλης

Δραματικές αλλαγές προς όφελος των βαμβακοπαραγωγών αλλά και του συνόλου της «αλυσίδας» στην παραγωγή προϊόντος, οι οποίες αφήνουν στο παρελθόν το «θολό» τοπίο και δημιουργούν υγιείς συνθήκες στην αγορά, φέρνει η υπό τελική διαμόρφωση Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Πρόκειται για την ευόδωση της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει από το περασμένο έτος ο κ. Κόκκαλης, αναζητώντας τρόπους ώστε να επιτευχθεί μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων μία «συμφωνία κυρίων» η οποία αφενός θα διασφαλίζει ικανοποιητική τιμή στους παραγωγούς βάζοντας τέλος στο φαινόμενο των ανοιχτών τιμών, αφετέρου θα πριμοδοτεί την ποιότητα στην καλλιέργεια, ισχυροποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο το «brand» του ελληνικού «λευκού χρυσού» στις διεθνείς αγορές.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 22 Απριλίου η Ομάδα Εργασίας για το Βαμβάκι, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλη. Ο κ. Κόκκαλης παρουσίασε στα μέλη της Ομάδας τις προτεινόμενες αλλαγές στην Υπουργική Απόφαση για το Βαμβάκι και έγινε συζήτηση όπου το κάθε μέλος ανέπτυξε τις θέσεις του.

Τρεις είναι οι κύριες παρεμβάσεις στην ισχύουσα απόφαση:

• Η πριμοδότηση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.
• Ο ουσιαστικός έλεγχος των ανοικτών τιμών
• Η εισαγωγή των όρων για την απόδοση του ευρωπαϊκού σήματος (European Cotton Alliance)
Σε ότι αφορά την πριμοδότηση της ποιότητας, η απόφαση θα αναφέρει ρητά την υποχρέωση σεβασμού και εφαρμογής από όλους, τυχόν συμφωνίας στο πλαίσιο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος η οποία θα προβλέπει θετική ή αρνητική πριμοδότηση βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα μετρώνται στα εκκοκκιστήρια παρουσία των γεωπόνων του παραγωγού και του εκκοκκιστή, ενώ σε περίπτωση που προκύψει άμεσα συμφωνία, ο Υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ικανός αριθμός συμβασιούχων στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους, υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, που ανήκει στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κόκκαλης «έχει έρθει η ώρα για κρίσιμες αποφάσεις οι οποίες θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους στη βαμβακοκαλλιέργεια προ των ευθυνών τους. Θέλουμε ο επιμελής παραγωγός που με κόπο, προσπάθεια και μελέτη παράγει ποιοτικό προϊόν να αμείβεται ξεκάθαρα καλύτερα σε σχέση με εκείνον που φέρνει κατώτερο ποιοτικά προϊόν. Επίσης επιθυμούμε να θεραπεύσουμε τη στρέβλωση της αγοράς η οποία δημιουργείται από τη δραστηριότητα πολλών μεσιτών οι οποίοι ανακατεύουν ποιοτικό και υποβαθμισμένο προϊόν, με ένα αποτέλεσμα που η αποτίμησή του δεν είναι δίκαια για κανέναν. Το κράτος δηλώνει παρών στην έμπρακτη στήριξη της ποιότητας του προϊόντος, είναι τώρα στο χέρι παραγωγών και εκκοκκιστών η ευθύνη να καταλήξουν σε μια δίκαιη συμφωνία».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΤΙΜΕΣ

Σε ότι αφορά το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών ηαπόφαση αυτή θέτει τις βάσεις για τον πλήρη έλεγχο του φαινομένου αφού καθίσταται υποχρεωτική η υπογραφή σύμβασης κατά την παράδοση του προϊόντος. Ο κ. Κόκκαλης δήλωσε ότι η πρόβλεψη αυτή προστατεύει τον παραγωγό και εξαλείφει το φαινόμενο της ύπαρξης φορτίων με βαμβάκι παρατημένων στα εκκοκκιστήρια.Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική σύμβαση-υπεύθυνη δήλωση για όσους θέλουν να επωμιστούν το ρίσκο της ανοικτής τιμής αλλά ακόμη είναι πρόωρη η όποια ανακοίνωση.

Τέλος, η υιοθέτηση της δυνατότητας απόδοσης του ευρωπαϊκού σήματος (European Cotton Alliance) στους πιστοποιημένους Έλληνες παραγωγούς, προσδίδει τεράστια αναγνώριση και προστιθέμενη αξία στο ποιοτικό βαμβάκι της χώρας μας και «ξεκλειδώνει» τις δύσκολες ξένες αγορές, βοηθώντας στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής.