ΚΚΕ προς ΥΠΑΑΤ για τους περιορισμούς που θέτει στη διακίνηση μελιού από μελισσοκόμους

Η ΥΑ 144/15067/24-2-2019 επιτρέπει τη συσκευασία και διάθεση μελιού από τους ίδιους τους μελισσοκόμους, είτε άμεσα είτε μέσω τοπικών καταστημάτων λιανικής πώλησης, χωρίς την παρέμβαση διαφόρων ενδιάμεσων (τυποποιητήρια, βιομηχανίες μελιού, χονδρέμποροι κλπ).

Η εν λόγω ΥΑ θέτει δυο βασικούς περιορισμούς στη συγκεκριμένη δραστηριότητα που είναι η ανώτερη επιτρεπόμενη ποσότητα διάθεσης μέχρι 1200 Kg ετησίως και η διακίνησή της αποκλειστικά εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας.

Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την όποια δυνατότητα για επιπλέον εισόδημα στους παραγωγούς, που στην πλειοψηφία τους είναι μικροί μελισσοκόμοι,  ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Επιπλέον, με δεδομένο ότι για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων συσκευασίας και διάθεσης μελιού από τους μελισσοκόμους απαιτούνται αυξημένα έξοδα για τις αναγκαίες υποδομές και εργαλεία, αυτά δύσκολα θα αποσβεστούν λόγω των παραπάνω περιορισμών παράλληλα με το ήδη αυξημένο κόστος  παραγωγής του μελιού στην Ελλάδα.

Έτσι, οι μελισσοκόμοι είναι αναγκασμένοι να εξακολουθούν να διοχετεύουν τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής τους στα μονοπώλια της μεταποίησης και της εμπορίας, που αγοράζουν το μέλι σε εξευτελιστικές τιμές και το πωλούν πανάκριβα. Την ίδια ώρα η λαϊκή κατανάλωση στρέφεται στο εισαγόμενο μέλι ή σε νοθευμένο –  αμφιβόλου ποιότητας λόγω της πολύ χαμηλότερης τιμής τους.

Με βάση τα παραπάνω  ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για την άρση των παραπάνω περιορισμών που δρουν απαγορευτικά στη συσκευασία και διάθεση μελιού από τους ίδιους τους μελισσοκόμους.

Οι βουλευτές
Γιώργος Λαμπρούλης
Νίκος Μωραΐτης
Γιάννης Δελής
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μανώλης Συντυχάκης
Σταύρος Τάσσος