Σημαντικές εισηγήσεις για τον Αχιλλέα την πρώτη μέρα του 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου Φαρσάλων

Ολοκληρώνεται σήμερα αργά το απόγευμα το 2ο Επιστημονικού Συνεδρίου Φαρσάλων για τον Ομηρικό Αχιλλέα στα Φάρσαλα. Χθες κατά την πρώτη μέρα των εισηγήσεων, επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους επάνω στον Ομηρικό Αχιλλέα, διατυπώνοντας ταυτόχρονα χρήσιμα αρχαιολογικά και ιστορικά συμπεράσματα για την ζωή του γνωστού ήρωα.

Σήμερα Σάββατο από το πρωί, κατά την 3η Συνεδρία με Προεδρείο τους κ.κ. Μπαμπανίκας Δημήτρης – Νούλα Βασιλική, θα ακολουθήσουν εισηγήσεις από τον κ.Φριτζίλα Σταμάτη – Ενεδρεύων Αχιλλεύς και Πολυξένη, από τον κ.Schäfer Martin – Ο Αχιλλέας στη Σκύρο σε ψηφιδωτό από τη Σπάρτη, από τον κ.Mollo Fabrizio -Το στίγμα του Αχιλλέα σε ερυθρόμορφα αγγεία της κάτω Ιταλίας και της Σικελίας. Ο Αχιλλέας στην αρχαία αγγειογραφία, από την  κα Venuti Marta – Ο Αχιλλέας στην ανάγλυφη αγγειοπλαστική, από την κα.Puglisi Mariangela – Η εξέλιξη της εικονογραφίας του Αχιλλέα στα νομίσματα της Ελληνικής και Ρωμαϊκής περιόδου, από τον κ. Τσέλεκα Παναγιώτη – Ο Αχιλλέας σε νομίσματα και μετάλλια: παραστάσεις και συμβολισμοί του ήρωα στους αρχαίους χρόνους, από τον κ. Miano Marco – Η λατρεία του Αχιλλέα στο lararium secundum του Αλέξανδρου Σεβήρου, από τον κ. Toscano Raffa Alessio – Μουσικός Ανήρ. Η εικονογραφία και το νόημα του μουσικού Αχιλλέα στον ρωμαϊκό κόσμο, από τον κ. La Torre Gioacchino Francesco – Στοιχεία για την ταύτιση του Θετίδειου, από τον κ.Campagna Lorenzo – Ο Αλέξανδρος, ο Αχιλλέας και οι Θεσσαλοί, από τους κ.κ. Καραχάλιο Άρη, Νούλα Βασιλική – Στα ίχνη του ομηρικού Αχιλλέα, αναζήτηση στον Εύξεινο Πόντο, από τους κ.κ. Cherenyov Yurii, Orysshak Olena,Nedelchev Yevhen – Το νησί Λευκή. Τα ίχνη του Αχιλλέα στην Ουκρανία, από τους κ.κ. Tereschenko Alexander, Sukachev Evgeniy – Η προέλευση των πλοίων που βυθίστηκαν κατά την αρχαιότητα στην περιοχή της νήσου Λευκή (νησί Zmeiniy, Ουκρανία), από τις κ.κ. Καραπάνου Σοφία, Νούλα Βασιλική -Ο Αχιλλέας ως εμβληματικός ήρωας της αρχαίας Φαρσάλου: μαρτυρίες αρχαιολογικών ευρημάτων, από τον κ.Σπανός Βασίλειο – Η ημέρα που ο Όμηρος δεν ύμνησε τον Αχιλλέα.

Το απόγευμα του Σαββάτου  κατά την 4η Συνεδρία, με Προεδρείο τους κ.κ. Καραπάνου Σοφία – La Torre Gioacchino Francesco, θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις από την κα.Καρπέτη Κωνσταντίνα – Τα όπλα του Αχιλλέα – μια μελέτη στην οπλική εξάρτυση ενός μυκηναίου αξιωματούχου, από την κα, Νούλα Βασιλική – Το άγαλμα του Αχιλλέα στο Hyde Park. Η δύναμη ενός διαχρονικού ηρωικού συμβόλου στην Ευρώπη των Ναπολεόντειων Πολέμων, από την κα. Αγάθου Μαρία -Σπυριδούλα – Αχίλλειον Κέρκυρας: η επιβίωση του ονόματος του ήρωα ως απόηχος της ζωής στο ανάκτορο, από τους κ.κ. Καραχάλιο Άρη, Δερλός Κωνσταντίνος – Ο νόστος του Αχιλλέα: σύγχρονα γλυπτά έργα στα Φάρσαλα, από τον κ. Μόρα Αντώνη – Η ομηρική ασπίδα, ο Ήφαιστος και το φάντασμα του Αχιλλέα. Μια αρχιτεκτονική μεταφορά με πεδίο εφαρμογής την περιοχή Κατράνα στα Φάρσαλα, από τον κ.. Rapisarda Dino – Η μορφή του Αχιλλέα στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα, από τις κκ Κατσικοπούλου Αναστασία, Μπαζιώνη Ελισάβετ – Ο Αχιλλέας, όπως απεικονίζεται στην αγγειογραφία, μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, από την κ.Τσιακαλάκη – Έρως και θάνατος: η περίπτωση του Αχιλλέα και της Πενθεσίλειας μέσα από μια ρωμαϊκή σαρκοφάγο. Αργά το απόγευμα ολοκληρώνοντας τις εισηγήσεις της δεύτερης μέρας, θα διατυπωθούν τα τελικά συμπεράσματα του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Φαρσάλων για τον Ομηρικό Αχιλλέα.

Φωτογραφίες από τις χθεσινές εισηγήσεις