Η Αλήθεια για τα Καλά Κρασιά

Ο όρος “καλό” κρασί είναι σίγουρα ένας όρος καθαρά υποκειμενικός παρά αντικειμενικός και στην πραγματικότητα περισσότερο επικεντρωμένος στην τιμή από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα. Σίγουρα έχετε σκεφτεί πολλές φορές ότι ένα καλό κρασί είναι μια πολύ καλή επιλογή αν θέλετε να πάρετε κάποια δώρα για γενέθλια, όμως δεν γνωρίζετε ακριβώς τι να επιλέξετε και πως.

Ορισμός του καλού κρασιού

Τι ακριβώς κάνει ένα κρασί “καλό”; Ίσως έχετε δοκιμάσει μερικά κρασιά και αυτό που σας άρεσε πιο πολύ, ενδέχεται να μην “χωράει” κάτω από την ομπρέλα των καλών κρασιών. Γιατί; Ποιος θέτει αυτούς τους κανόνες;

Η βιομηχανία κρασιού χωρίζεται σε διαφορετικές κατηγορίες οίνων – οινοποιείων ανάλογα με το ποιος είναι ο καταναλωτής – στόχος. Ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι; Θα σκεφτεί κανείς ότι ίσως όλοι θα ήθελαν το προϊόν τους να θεωρηθεί “καλό κρασί”, αλλά μπορεί και όχι.

Για παράδειγμα, πάρτε ένα κρασί που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι “καλό κρασί’. Η αγορά – στόχος τους, δεν είναι εκείνοι που είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν 20€+ σε ένα μπουκάλι κρασί. Έτσι, η αγορά – στόχος τους είναι εκείνοι που θέλουν ένα κρασί, αλλά δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Αυτό, παρεμπιπτόντως, είναι ένα τεράστιο τμήμα της αγοράς! Έτσι οι οινοποιοί, εάν έμπαιναν στην διαδικασία να παράγουν το κρασί τους με διαφορετικό τρόπο και να χρεώνουν γι ‘αυτό, θα έβαζαν τους εαυτούς τους σε μια διαφορετική αγορά – στόχο με αποτέλεσμα να χάσουν την πελατειακή τους βάση. Έτσι μπορείτε να δείτε ότι δεν πρέπει πάντα να είναι ένα κρασί “καλό” για να ταιριάζει σε κάθε κάβα Αθήνα και να έχει μια θέση στην αγορά.

Επίπεδα κρασιού

Έτσι τι ορίζει ένα καλό κρασί; Δεν περιστρέφονται όλα γύρω από την τιμή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πιθανώς αυτές οι κατηγορίες κρασιού:

  1. Χύμα – Μαζική Παραγωγή
  2. Κρασί με αξία
  3. Βιομηχανία μέσου όρου
  4. Premium
  5. Ultra-premium

Βέβαια οι παραπάνω κατηγορίες δεν είναι και κανόνας απαράβατος, αλλά δίνει μια κατεύθυνση για να ξεδιαλύνουμε στο μυαλό μας την έννοια “καλό κρασί”. Τώρα, σίγουρα σκέφτεστε ότι premium και ultra-premium είναι τα ακριβά και πολύ ακριβά κρασί, σωστά; Η πραγματικότητα μπορεί να μην είναι απαραίτητα αυτή. Για την ακρίβεια οι τιμές είναι πιο λογικές από ό, τι νομίζετε.

Τα Premium κρασιά ορίζονται συνήθως ως οίνοι οπουδήποτε μεταξύ των 13€ – 19€ και οι εξαιρετικά premium οίνοι είναι μεταξύ μεταξύ των 20€ και άνω. Συνήθως τα ultra-premium κρασιά τα συναντάμε σε ακριβά εστιατόρια στη Σαντορίνη και την Αθήνα φυσικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα βρείτε σε μια κάβα.

Μέχρι στιγμής, αυτή η προσέγγιση ήταν αρκετά ακριβής, διότι αντικατοπτρίζει το επίπεδο των ποιοτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής οινοποιήσιμων προϊόντων. Η υπόθεση είναι ότι “καλό κρασί” δεν μπορεί να κοστίζει λιγότερο από 10 ευρώ ή κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι τα δρύινα βαρέλια και οι ποιοτικές πηγές φρούτων είναι δαπανηρές, προσθέτοντας σε αυτές τις πιο λεπτομερείς τεχνικές οινοποίησης που χρησιμοποιούνται.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι άλλα κρασιά που δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία δεν έχουν καλή γεύση, μπορεί ακόμα να έχουν και καλύτερη γεύση από κάποια “ωραία’ κρασιά. Τα φθηνά ιταλικά κρασιά, για παράδειγμα, τείνουν να είναι ελκυστικά και ισορροπημένα, όμως δεν ταιριάζουν στον ορισμό του “καλού” οίνου δεδομένης της τιμής τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει η τιμή να καθορίζει και την γεύση διότι μπορεί να μην είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Αυτό ισχύει και για εξαιρετικά ακριβά κρασιά, μην πείθετε τον εαυτό σας να πιστεύει ότι όλα τα ακριβά κρασιά θα έχουν και φανταστική γεύση γιατί αυτό μπορεί και να μην ισχύει απαραίτητα.