Συλλαλητήριο “Για την Μακεδονία”…κόντρα στην Συμφωνία των Πρεσπών

Μεγάλη ανταπόκριση πολιτών από όλη την χώρα στο κάλεσμα τους «Για την Μακεδονία» αναμένουν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου, που θα ξεκινήσει στις 14:00 στο Σύνταγμα, μία ημέρα μετά την κατάθεση απο την Κυβέρνηση στην Βουλή, προς κύρωση, της Συμφωνίας των Πρεσπών, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων και ενώ η πολιτική αντιπαράθεση έχει χτυπήσει “κόκκινο”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των διοργανωτών, Γιώργο Τάτσιο, που μίλησε στον ΑΝΤ1, αναμένεται αυτή να είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση πολιτών των τελευταίων ετών, πολύ μεγαλύτερη της αντίστοιχης περσινής στην Αθήνα.

Ηδη, απο τα ξημερώματα έχουν αρχίσει να φθάνουν στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι απο την Κρήτη, που ταξίδεψαν όλη την νύχτα με τα πλοία της γραμμής, ενώ πριν χαράξει έφθασαν και οι πρώτοι πολίτες απο την βόρεια Ελλάδα,

Απο νωρίς, η Πλατεία Συντάγματος έχει πλημμυρίσει απο κόσμο, που φωνάζει συνθήματα υπέρ της Μακεδονίας, κρατώντας στα χέρια σημαίες της Ελλάδας, του Βυζαντίου και σημαίες με το “αστέρι της Βεργίνας”.

Βάσει των υπολογισμών των διοργανωτών, περίπου 3.000 λεωφορεία μεταφέρουν στην Αθήνα από όλη την χώρα, κυρίως την βόρεια Ελλάδα, περίπου 150.000 πολίτες που θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Με νταούλια, σημαίες και συνθήματα ξεκίνησαν απο την Θεσσαλονίκη, οι πρώτοι διαδηλωτές, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου.

Με ελληνικές σημαίες και λάβαρα με το σύμβολο της Μακεδονίας, αλλά και κρητικές κατσούνες αναχώρησαν το βράδυ του Σαββάτου από τα Χανιά οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην κινητοποίηση, συνήθως και δρομολογώντας λεωφορεία, συμμετέχουν πολλοί Δήμοι από όλη την Ελλάδα, αλλά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ πλήθος μητροπολιτών έχει δηλώσει την ολόθερμη στήριξη του στο συλλαλητήριο, όπου άλλωστε θα εκπροσωπηθεί και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Εκτός από τον Κρις Σπύρου και τους αγιορείτες μοναχούς, από την εξέδρα θα απευθύνουν μηνύματα, ως βασικοί ομιλητές, ο Γιώργος Τάτσιος, ο Νίκος Λυγερός, ο Γιώργος Πατούλης και η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου, η οποία μαζί με άλλους καλλιτέχνες ζητά δημοψήφισμα για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ακόμη, θα προβληθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, με επιστολή τους προς τους 300 βουλευτές, μέσα από την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», καλεί τους βουλευτές να μην προχωρήσουν «σε αυτό το έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας».

Περίπου 2.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, με έναν «επιπλέον» πονοκέφαλο για την Τροχαία, που αφορά όσους θέλουν να μετακινηθούν για να κάνουν βόλτα στα μαγαζιά ή τα ψώνια του, καθώς αυτήν την Κυριακή τα καταστήματα είναι ανοιχτά, λόγω εκπτώσεων.

Η Αστυνομία έχει επιστρατεύσει ελικόπτερα, που θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες από το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, ενώ φραγμοί με κλούβες των ΜΑΤ ανάμεσα στην συγκέντρωση και στην «αντισυγκέντρωση» που οργανώνεται στα Προπύλαια, αναμένεται να τοποθετηθούν νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Η Τροχαία προχωρά σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγόρευση σταθμευσης και αποκλεισμούς δρόμων, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και διευκρινίσεις για τους χώρους όπου θα καταλήξουν τα λεωφορεία που θα φτάνουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής από διάφορες περιοχές της χώρας.

Από το πρωί της Κυριακής στις 10:00 έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια και οι συρμοί  διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις. Οι διαδηλωτές έχουν ως σταθμούς αποβίβασης τους σταθμούς Ακρόπολη και Ευαγγελισμός.

Ανάλογες τροποποιήσεις θα γίνουν στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλει, που διέρχονται από την περιοχή του Συντάγματος, η οποία θα κλείσει από νωρίς το πρωί μέχρι το τέλος της συγκέντρωσης.

Δείτε live εικόνα από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για την Μακεδονία:

Πηγή: ant1news.gr