Στην Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών “εν μέσω θυέλλης”

Κατατέθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να κυρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως αποφάσισε ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επίσπευση των διαδικασίων κύρωσης της Συμφωνίας κρίθηκε σκόπιμη απο το Μαξίμου, δεδομένης και της άρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε συνέντευξη του στην Αυγή της Κυριακής χαρακτηρίζει «ιστορικό βήμα για τις δύο χώρες τη συμφωνία των Πρεσπών», επιμένει ότι είναι «πατριωτικό καθήκον» η κύρωσή της και κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διγλωσσία.

Με μήνυμα της στο Twitter, πάντως η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα της «λέει «όχι» στη Συμφωνία και στην παρούσα και στην επόμενη Βουλή που θα είναι πλειοψηφία».

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών και την δημοσιοποίηση της «Ολοκληρωμένης Έκθεσης» του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας τον λαό να «γυρίσει την πλάτη σε όλους εκείνους που θέλουν την Ελλάδα προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συμφωνία αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Δευτέρα και την Τρίτη, ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη και έως το βράδυ της Παρασκευής να έχει ψηφιστεί η κύρωσή της.

Εν τω μεταξύ, μπαίνει τέλος και στα σενάρια που ήθελαν να δημιουργείται πρόβλημα κατά την ψήφιση της από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας λόγω της αλλαγής των συσχετισμών μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί το Ποτάμι αντικαθιστά τον Γρηγόρη Ψαριανό με τον Γιώργιο Μαυρωτά ο οποίoς αναμένεται να υπερψηφίσει ενώ και με τη βοήθεια του ανεξάρτητου Σπύρου Δανέλλη ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαθέτει την πλειοψηφία που απαιτείται. Ωστόσο, με ενδιαφέρον αναμένονται οι συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής καθώς οι ΑΝΕΛ διόρισαν τον πρόεδρό τους, Πάνο Καμμένο, ο οποίος την Παρασκευή επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, αυτή η εξέλιξη χαροποίησε την πλευρά των Σκοπίων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος των οποίων δήλωσε χαρούμενος που η Συμφωνία θα κυρωθεί άμεσα και έτσι η Ελλάδα θα ειναι η πρώτη χώρα που θα υποδεχθεί στο ΝΑΤΟ την “Βόρεια Μακεδονία”.

Παράλληλα, «εμφύλιος» εντός της οικογένειας Παπανδρέου προκαλούν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, καθώς από την μια ο Γιώργος Παπανδρέου στηρίζει τις επιλογές Τσίπρας, ενώ ο αδερφός του Νίκος, συντάσσεται με τις θέσεις της Φώφης Γεννηματά.

Η Συμφωνία κατατέθηκε στην Βουλή μόλις μία ημέρα πριν απο το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στο οποίο αναμένονται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να διαδηλώσουν την αντίδραση τους στην Συμφωνία, με την Αστυνομία να λαμβάνει έκτακτα μέτρα, σταθμούς του Μετρό να παραμένουν κλειστοί και δρομολόγια μέσων μεταφοράς να τροποποιούνται λόγω της συγκέντρωσης.

Με αφορμή και το συλλαλητήριο, ο Μίκης Θεοδωράκης ξιφουλκεί κατά των βουλευτών που θα υπερψηφίσουν την Συμφωνία, μέσω ενός “πύρινου άρθρου” του, στο οποίο κάνει λόγο για “έγκλημα κατά της Ελλάδας”.

Όλα αυτά, με τον υδράργυρο στο “πολιτικό θερμόμετρο” να ανεβαίνει επικίνδυνα, μετά την απόφαση του Νίκου Κοτζιά να προσφεύγει στην Δικαιοσύνη κατά του Πάνου Καμμένου, σε βάρος του οποίου χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις και βαρείς χαρακτηρισμούς.

Πηγή: ant1news.gr