Μετά τα 151 “ναι”… ολοταχώς για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Με 151 «ναι», όπως ήταν αναμενόμενο, η Κυβέρνηση έλαβε τη ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, μετά από τη διαδικασία που κράτησε δυο μέρες και σημαδεύτηκε από θυελλώδεις αντιπαραθέσεις.

Τα 151 «ναι», προήλθαν από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κι από την Έλενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκκαλη, τον Θανάσης Παπαχριστόπουλο, τον Κώστα Ζουράρι, την Κατερίνα Παπακώστα και τον Σπύρο Δανέλλη.

Επόμενος στόχος πλέον για την Κυβέρνηση είναι να κυρώσει η Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο τις επόμενες μέρες.

Μάλιστα, απόψε, η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με ρηματική της διακοίνωση γνωστοποίησε ότι από πλευράς της, ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και πλέον το «μπαλάκι», περνάει στην ελληνική πλευρά.

Η αντιπαράθεση στη Βουλή

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του με την οποία έκλεισε η συζήτηση πριν από τη ψηφοφορία, τόνισε ότι «ζητήσαμε ψήφο εμπιστοσύνης για την σταθερότητα και την αξιοπιστία της χώρας» και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι δεν έχει επιχειρήματα για να αντικρούσει το κυβερνητικό έργο και η έλλειψη αφηγήματος τον οδηγεί σε ακραία πόλωση.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τη διαδικασία, ως «την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας» και κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ότι προχώρησαν σε «σικέ διαζύγιο» και οτι ακόμη κι αν η Κυβέρνηση λάβει τη ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι μια Κυβέρνηση “κουρελού”.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό, του είπε, «θα σκίζατε τα μνημόνια, αλλά σκίσατε τη μεσαία τάξη», συμπληρώνοντας όμως ότι ούτε η Δεξιά του Μητσοτάκη αποτελεί λύση.

Ο ΓΓ. Του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην Κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε μία σειρά τους λόγους για τους οποίους πρόκειται να καταψηφίσει την κυβέρνηση, στη σχετική ψηφοφορία.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ξεκαθάρισε πως η ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, δεν σημαίνει ταυτόχρονα και θετική ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγή: ant1news.gr