Θεοδωράκης: Κατάντια της πολιτικής το “ναι” του Δανέλλη στην κυβέρνηση

«Αυτό που κάνετε δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος. Γιατί στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος. Στο λάθος όμως υπάρχει υπολογισμός» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε διαγραφεί από το Ποτάμι.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού στόχος συνειδητός ήταν ένα κόμμα ανοιχτό, αντι-γραφειοκρατικό. «Τα στελέχη μπορούν και να έχουν τις προσωπικές απόψεις τους και να τις υποστηρίζουν δημοσίως» είπε. Υπενθύμισε ότι σε περιπτώσεις στο παρελθόν υπήρξαν βουλευτές που διαφοροποίησαν την ψήφο τους. Ωστόσο, εξήγησε, ήταν σαφές πως υπήρχε μία κόκκινη γραμμή: η ψήφος εμπιστοσύνης.

Το Ποτάμι είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός, είπε ο κ. Θεοδωράκης. «Δεν συγχωνευόμαστε με κανέναν, δεν κάνουμε τα ρεπό του Καμμένου» τόνισε. Αν και σημείωσε πως δεν πιστεύει ότι ο βουλευτής εξαγοράστηκε, έκανε λόγο για έξαρση εγωισμού και σχολίασε πως η απόφασή του για ψήφο εμπιστοσύνης είναι η κατάντια της πολιτικής.

Εξαπέλυσε “πυρά” κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας ότι ο σημερινός κατήφορός του αντανακλά πρακτικές του παρελθόντος. «Ο κ. Τσίπρας δεν αναζητά πέντε που θα συμφωνήσουν σε ένα νομοσχέδιο ή μία Συμφωνιά, αλλά που θα του δώσουν λευκή επιταγή» τόνισε. «Με αυτή την τακτική η χώρα δεν πάει πουθενά» συμπλήρωσε. Τόνισε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να παίζει σε διπλό ταμπλό. «Θέλει να είναι και για τους αριστερούς και για τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Και για τους πολιτικοποιημένους και για τους ψεκασμένους. Κυβέρνηση για όλα τα γούστα» είπε.
Σχολίασε δηκτικά όσους τέσσερα χρόνια κατήγγειλαν τον αμοραλισμό και τώρα που ήρθε η ώρα του απολογισμού δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. Υπενθύμισε επίσης ότι στις τελευταίες εκλογές τα κόμματα επέλεξαν με λίστες τους βουλευτές, για αυτό και όπως είπε, είναι απαράδεκτο σήμερα είκοσι βουλευτές «να παίζουν μουσικές καρέκλες».

O κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για συνεχείς παρεμβάσεις στους ανεξάρτητους θεσμούς και σοβαρά προβλήματα σε ασφάλεια και παιδεία, ενώ τόνισε πως οι φόροι είναι υψηλοί, οι χαμηλοί μισθοί, η γραφειοκρατία και ο κομματισμός πνίγουν κάθε δράση.

«Το μοντέλο της κυβέρνησης είναι το παλιό μοντέλο» τόνισε, προσθέτοντας ότι στόχος του Ποταμιού είναι μία πολιτεία, που θα κρατάει ανοιχτό το παράθυρο των ευκαιριών.

Δανέλλης: Γνώμονάς μου η συνέπεια στις αρχές και τη συνείδησή μου
“Σε όλη μου τη δημόσια διαδρομή γνώμονάς μου ήταν πάντα η συνέπεια στις αρχές και στη συνείδησή μου και σε ένα τέτοιο ζήτημα -το οποίο ήταν ταυτοτικό και συνειδησιακό- ήταν αδύνατο να κάνω διαφορετικά», τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στην Βουλή ο Σπύρος Δανέλλης.

«Λυπάμαι πάρα πολύ γιατί η Δημοκρατία απαιτεί έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό κι όχι την ευκολία της μικροκομματικής αξιοποίησης της κάθε στιγμής. Κι επειδή η κοινωνία μας, μέσα σε σύγχυση και οργή, είναι εύκολο θύμα και εύκολο θήραμα χειραγώγησης από τους εχθρούς της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, όσοι πιστεύουμε πραγματικά στον κοινοβουλευτισμό, πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σε αυτά τα ζητήματα», τόνισε επίσης ο κ. Δανέλλης.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Σπύρος Δανέλλης έκανε λόγο για “παραποίηση της αλήθειας” εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε σε “γυρολόγους βουλευτές” και ιδιαιτέρως στον προσφάτως διαγραφέντα από το Ποτάμι, βουλευτή και ανεξάρτητο πλέον βουλευτή, μετά τη δήλωσή του ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας, είχε διερωτηθεί τι άλλαξε μέσα σε έξι μήνες από τότε δηλαδή που ο κ. Δανέλλης είχε υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης και σήμερα “εμφανίζεται πρόθυμος να την στηρίξει”. Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Δανέλλης, τόνισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραποιεί με εντυπωσιακό τρόπο την αλήθεια και αιτιολόγησε: “Είναι γνωστό και είδε το φως της δημοσιότητας εκείνο τον καιρό το ότι η προσωπική μου άποψη -επειδή η ψήφος αυτή είχε άμεση σχέση με το Μακεδονικό και το κόμμα μου για να είναι συνεπές έπρεπε να απέχει από αυτή τη διαδικασία- δεν έγινε αποδεκτή”.

Προσέθεσε δε πως για να μη δημιουργήσει προβλήματα στο κόμμα του ακολούθησε την κομματική γραμμή, όταν ωστόσο έλεγε “ναι” στην ψήφο δυσπιστίας που είχε ζητήσει η ΝΔ , διευκρίνισε ότι εξαιρεί το Μακεδονικό. “Αυτό μπορεί να μην είχε πρακτική σημασία, είχε όμως ουσιαστική και πολιτική σημασία”, εξήγησε ο κ. Δανέλλης.

Πηγή: ant1news.gr