Στην Αθήνα η Μέρκελ μετά από πέντε χρόνια (εικόνες)

«Ξέρω ότι έχετε έρθει αρκετές φορές. Πιστεύω ότι έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα που κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης. Αυτό το διάστημα περάσαμε δυσκολίες όμως καταφέραμε να βρούμε στα ευρωπαϊκά πλαίσια λύσεις για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις. Ξεπεράσαμε την ελληνική κρίση. Η Ελλάδα πιστεύω ότι από μέρος του προβλήματος έχει γίνει μέρος της λύσης. Αποτελεί μια σημαντική χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, έναν πυλώνα σταθερότητας σε μια διαταραγμένη περιοχή. Έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη. Ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες αλλά έχουμε μπροστά μας έναν κοινό κίνδυνο: την άνοδο αντιευρωπαϊκών δυνάμεων. Όλοι όσοι πιστεύουμε στην κοινή ευρωπαϊκή ιδέα θα βρούμε λύσεις. Αυτή η επίσκεψή σας κλείνει έναν δύσκολο κύκλο στις σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου την Καγκελάριο της Γερμανίας.

«Ήρθα για να συζητήσω διάφορα θέματα, πέρασαν δύσκολα χρόνια αλλά ενισχύσαμε το ευρωπαϊκό πνεύμα. Ο ελληνικός λαός πέρασε από μια δύσκολη φάση και ευχαριστώ την Ελλάδα για όσα προσφέρει ακόμα και σήμερα στα Βαλκάνια. Είναι μια σημαντική χρονική στιγμή για να εξετάσουμε αυτά τα θέματα», απάντησε η Αγκελα Μέρκελ, πριν ξεκινήσει η κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών.

Η καγκελάριος της Γερμανίας έφθασε στην Αθήνα λίγα λεπτά μετά τις 17:00 της Πέμπτης, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα επί Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Η προηγούμενη επίοσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας στην Ελλάδα είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2014, επί Κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά.

Η επίσκεψη της Καγκελαρίου χαρακτηρίζεται «επίσκεψη εργασίας» και για τον λόγο αυτό δεν υπήρξε επίσημη υποδοχή στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Εκεί βρισκόταν για να την υποδεχθεί ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα.

Η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη κ.α.

Πηγή: ant1news.gr