Προς “διαζύγιο” ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Αντίστροφη μέτρηση για το «διαζύγιο» των συγκυβερνώντων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ήδη δρομολογηθεί με το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι το πόσο «σκληρό» θα είναι και τι αντίκτυπο θα έχει.

Το ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου κλείστηκε για την Παρασκευή, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών και τον Υπουργό Άμυνας να μεταθέτει προγραμματισμένη για χθες τηλεοπτική του συνέντευξη για την ερχόμενη Παρασκευή, δύο μέρες μετά από συνέντευξη που θα παραχωρήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, ώστε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να έχει τον τελευταίο λόγο.

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες τις επόμενες μέρες, καθώς σήμερα ξεκινά η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔΜ, τελευταία πράξη για να «περάσει» από τα Σκόπια η Συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα, επίσης, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ το ραντεβού και οι αναμενόμενες ανακοινώσεις του Πάνου Καμμένου θα λάβουν χώρα μετά την ολοκλήρωση της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα (11 και 12 Ιανουαρίου), με σοβαρές πιθανότητες να συμπέσουν και με την οριστική ψηφοφορία της Συμφωνίας στην πΓΔΜ.

Εκεί που εστιάζεται σήμερα το ενδιαφέρον είναι στη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, όπου μένει να φανεί αν ο πρόεδρος του κόμματος θα ζητήσει την παραίτηση των βουλευτών του που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία ή θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Παρά το ότι προσεγγίσεις στελεχών των ΑΝΕΛ από τον Πρωθυπουργό διαψεύδονται από τα ίδια τα στελέχη, ο Πάνος Καμμένος φέρεται εξοργισμένος με τον Αλέξη Τσίπρα, αφού δεν αποκλείει μέχρι τώρα στελέχη των ΑΝΕΛ να βρεθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φαίνεται διατεθειμένος να κρατήσει στην κυβέρνηση τα στελέχη των ΑΝΕΛ που δεν θα ακολουθήσουν τον πρόεδρό τους στην έξοδο.

Πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ρίχνοντας το «γάντι» στην αξιωματική αντιπολίτευση, για να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Πηγή: ant1news.gr