Τζανακόπουλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί με πάνω από 151 ψήφους

Για τις εξελίξεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7. Άφησε αιχμές για τη στάση της ΝΔ σε μια σειρά ζητημάτων όπως το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και εκτίμησε πως πιθανή αποχώρηση στελεχών των ΑΝΕΛ δεν θα επηρεάσει την ολοκλήρωση της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης.

Ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα που αφορούν την ψήφιση της Συμφωνίας και του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, είπε πως τα δημοσιεύματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα σημειώνοντας πως «το πρωτόκολλο θα κυρωθεί με απόσταση λίγων ημερών από τη στιγμή που θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στη Βουλή, εφόσον υπερψηφιστεί με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών και είναι προφανές ότι αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι όλα όσα λέγονται σε σχέση με πιθανή μετάθεση της ψήφισης του πρωτοκόλλου για την είσοδο στο ΝΑΤΟ μετά τις εκλογές είναι απολύτως ανοησίες».

Ο υπουργός Επικράτειας επανέλαβε δε, πως ο στόχος της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, δείχνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί με πάνω από 151 ψήφους. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού, συμπεριλαμβανομένου του κ. Θεοδωράκη, έχουν ταχθεί θετικά υπέρ της Συμφωνίας. «Δεν θεωρώ ότι με τον τρόπο που εξελίσσεται η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα υπάρχει κάποιος λόγος για να αλλάξουν την τοποθέτησή του και κάτι τέτοιο προκύπτει και από τις δηλώσεις τους το τελευταίο διάστημα» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση για την πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Είναι καλοδεχούμενη, αναμένουμε τον κ. Μητσοτάκη να επαναλάβει την κίνηση που έκανε τον προηγούμενο Ιούνιο για να λάβει την ίδια ακριβώς απάντηση».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην περίπτωση αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Δεν εξετάζουμε κανένα απολύτως ενδεχόμενο, δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια, ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης ή οποίος άλλος από την παρούσα Βουλή. Με αυτή την έννοια θα έχουμε μια κυβέρνηση όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, – θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή». Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος για να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εξελίξεις στην Ισπανία με τους Σοσιαλιστές και της στήριξη των Ποδέμος.

Επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως εδώ και τρία χρόνια επιμένει στην ανάγκη για πρόωρες εκλογές και σημείωσε «αυτό το κάνει γιατί δεν θέλει αυτή η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο της για να μην μπορέσει ο ελληνικός λαός να συγκρίνει την τετραετία 2015-2019 με την τετραετία 2010-2015 -αυτό είναι και κάτι που δεν θα επιτρέψουμε να γίνει». Πρόσθεσε πως η παρούσα κυβέρνηση κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία, να την φέρει σε ρυθμούς ανάπτυξης -η οποία τονώνεται όλο και περισσότερο-, κατάφερε να δημιουργήσει περίπου 400.000 θέσεις εργασίας, κατάφερε να ρίξει την ανεργία στο 18% κατάφερε να δημιουργήσει όρους επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας και έβαλε τις βάσεις για ένα νέο κοινωνικό κράτος.