Ανάπαυλα την Τετάρτη… μέχρι την ψυχρή “εισβολή” πολικής προέλευσης

Για την  Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες το πρωί στην νότια νησιωτική χώρα. Από το βράδυ στα δυτικά και τα βόρεια θα εκδηλωθούν βροχές και στα ορεινά και ημιορεινά χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιοσημείωτη μεταβολή. Παγετός θα σχηματιστεί στα ηπειρωτικά, τις πρωινές και βραδινές ώρες, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Στην Αττική θα αναπτυχθούν νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το απόγευμα θα στραφούν σε μεταβλητούς, 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και την νύχτα θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα). Βελτίωση από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, 3 με 4 και από το βράδυ 4 με 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από -1 βαθμό έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Στην σεισμόπληκτη Ζάκυνθο αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί 3-5 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί-βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Ο υδράργυρος θα δείξει από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Για την Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο στη δυτική-κεντρική Μακεδονία 400  μέτρα). Την νύχτα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν. Θα φυσούν βόρειοι άνεμοι 3 με 4, πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στην δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία στα βόρεια χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά των βορειότερων περιοχών (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα. Την νύχτα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν την νύχτα στο βόρειο Ιόνιο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, οι οποίοι θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 14, ενώ στα βόρεια Ηπειρωτικά από -4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες νωρίς το πρωί στα ανατολικά με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στην Εύβοια, όπου θα σημειωθούν και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Νέα αύξηση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 4 με 6 και το πρωί στα νότια τοπικά 7 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 2 έως τους 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Για τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία από το απόγευμα θα σταματήσουν. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων τις πρωινές ώρες στα νότια. Θα φυσούν βόρειοι άνεμοι, 4 με 6 και το πρωί στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε δυτικούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως στα νότια όπου τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νότια θα φυσούν νοτιοανατολικοί άνεμοι 3-5, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Το θερμόμετρο θα δείξει από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Πέμπτη

Για την Πέμπτη αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά ηπειρωτικά και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι πυκνές.

Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν  από νότιες διευθύνσεις, εντάσεως 6 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και στο Αιγαίο πιθανώς 9 μποφόρ, που γρήγορα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Μικρή εξασθένηση την νύχτα.