Αλλάζει ο νόμος για τα αδικήματα του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου

Στο νέο ποινικό κώδικα και το νέο κώδικα  ποινικής δικονομίας παρέπεμψε ο υπουργός Δικαιοσύνης τις όποιες αλλαγές μπορούν να υπάρξουν σε σχέση με τα αδικήματα του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου που έστειλαν στη φυλακή την καθαρίστρια που πλαστογράφησε το απολυτήριο του δημοτικού.

Ο Μιχάλης Καλογήρου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Φίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως οι αλλαγές θα κινηθούν σε τρεις άξονες που αφορούν στην αντικειμενική και υποκειμενική στοιχειοθέτηση των αδικημάτων, τον εξορθολογισμό των ποινών, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα σε κατηγορούμενους για οικονομικά αδικήματα να αποκαταστήσουν τη ζημιά με συγκεκριμένους δικονομικούς  κανόνες.

«Είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός του πλαισίου όσον αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών αδικημάτων και αυτός ο εξορθολογισμός θα πρέπει να λάβει υπόψιν και τους ασθενέστερους συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνται και μπορεί  να βρεθούν  ανά πάσα στιγμή εμπλεκόμενοι σε τέτοιου είδους περιπέτειες», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης και επεσήμανε την ανάγκη καλής συνεργασίας και συναίνεσης.

«Να τιμωρηθεί αλλά όχι με 10 χρόνια, όταν την  ίδια ώρα διάφορα οικονομικά συμφέροντα εισπράττουν 200 και 300 εκατομμύρια και δεν τα  αποδίδουν στην Δ.Ε.Η. και κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα μας με διάφορους τρόπους που είδαμε στο παρελθόν», είπε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Παιδείας και ζήτησε να ισχύσει η αρχή της αναλογικότητας.

«Δεν πρέπει να ισχύει και να επιβεβαιώνεται η αρχαία ρήση ότι η Δικαιοσύνη μοιάζει με έναν ιστό αράχνης όπου περνάνε και τον σπάνε τα ισχυρά έντομα, αλλά πιάνονται  στον ιστό της αράχνης τα μικρά και ανίσχυρα έντομα», υποστήριξε.

Πηγή: ant1news.gr