Η Μέι ανέβαλλε την ψηφοφορία για το Brexit στο Κοινοβούλιο

Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε πριν από λίγο, σε ομιλία της στο Βρετανικό κοινοβούλιο, ότι η αυριανή ψηφοφορία για το Brexit αναβάλλεται.

Την εξέλιξη αυτή είχαν προβλέψει τα περισσότερα διεθνή μέσα, μετά τον καταιγισμό εξελίξεων που έφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το Brexit, αλλά και τις εκτιμήσεις που έφεραν την Βρετανίδα Πρωθυπουργό, να χάνει την αυριανή ψηφοφορία.

Η Τερέζα Μέι, δήλωσε πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα ήταν καταστροφικό και θα δίχαζε τους Βρετανούς και για το λόγο αυτό αναβάλλει την ψηφοφορία προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί με την ΕΕ, εξέλιξη όμως που η Κομισιόν απορρίπτει κατηγορηματικά μέχρι αυτή τη στιγμή.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως εάν η συμφωνία για το Brexit ερχόταν ως έχει στη Βουλή, θα  καταψηφιζόταν «με σημαντική διαφορά». Όπως είπε παρόλο που είναι σαφές πως υπάρχει ευρεία στήριξη για αρκετές πτυχές της συμφωνίας, υπάρχει ένα θέμα, αυτό του backstop στα ιρλανδικά σύνορα, που προκαλεί έντονη ανησυχία. «Για αυτό το λόγο αποφάσισα να αναβάλλω την ψηφοφορία και να μην διχάσω αυτή τη στιγμή τη Βουλή» τόνισε.

Η Τερέζα Μέι σημείωσε πως αν και η συμφωνία ξεκαθαρίζει ότι το backstop θα είναι προσωρινό μόνο μέτρο, δεν παρέχει επαρκείς διαβεβαιώσεις για ορισμένους βουλευτές. Στόχος της λοιπόν είναι να δοθούν αυτές οι διαβεβαιώσεις και η όποια πρόβλεψη για backstop να έχει δημοκρατική νομιμοποίηση.

Κόρμπιν σε Μέι: αν δεν μπορείς άσε εκείνους που μπορούν

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βρετανίας εκτίμησε σήμερα ότι η κυβέρνηση “έχει χάσει τον έλεγχο” των εξελίξεων και είναι “αποδιοργανωμένη”, μετά την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να αναβάλει την ψηφοφορία για το Brexit και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να “συζητήσει” με τους Ευρωπαίους ομολόγους της τις «ανησυχίες» του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι αν η Μέι δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει “εκείνους που μπορούν” να κυβερνήσουν, αναφερόμενος προφανώς στο Εργατικό Κόμμα.

“Η πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει μια τελευταία ευκαιρία για να σώσει τη συμφωνία”, τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών. Δεν έχει κανένα νόημα, πρόσθεσε, να φέρει την ίδια συμφωνία, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν στηρίζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Το να φέρει την ίδια, πρόχειρη συμφωνία δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη ελαττώματά της, ούτε τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές όλων των κομμάτων, σχολίασε.

DUP σε Μέι: φέρε πραγματικές αλλαγές στο σχέδιο εξόδου, αλλιώς θα σε καταψηφίσουμε

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας στο βρετανικό κοινοβούλιο, κάλεσε σήμερα την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι “να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με πραγματικές αλλαγές” στη συμφωνία του “διαζυγίου” με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα την καταψηφίσει.

“Ειλικρινά, αυτά που είπε σήμερα η πρωθυπουργός απλώς δεν είναι αξιόπιστα”, σχολίασε ο Νάιτζελ Ντοντς, ο δεύτερος στην ιεραρχία του DUP.

“Η πρωθυπουργός λέει ότι ακούει και μιλάει για διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι ότι η συμφωνία αποχώρησης και το νομικά δεσμευτικό κείμενο δεν είναι αποδεκτά από αυτό το κοινοβούλιο”, πρόσθεσε.

“Σας παρακαλώ, πρωθυπουργό, αρχίστε πραγματικά να ακούτε και επιστρέψε με αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης, γιατί διαφορετικά θα καταψηφιστεί”, κατέληξε.

Κέιμπλ: θα στηρίξουμε τον Κόρμπιν αν υποβάλλει πρόταση μομφής

Ο ηγέτης του φιλοευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στήριζε μια πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, αν την ζητούσε το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

“Μετά το σημερινό φιάσκο, η κυβέρνηση πραγματικά απώλεσε το κύρος της. Εγώ και οι συνάδελφοί μου θα στηρίξουμε πλήρως τον ηγέτη της αντιπολίτευσης αν καταθέσει πρόταση μομφής, όπως ασφαλώς τον καλεί τον καθήκον του να πράξει”, είπε ο Βινς Κέιμπλ.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η «πόρτα» από την Κομισιόν

Ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανακαλέσει την απόφαση της εξόδου του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την άδεια των υπόλοιπων 27 χωρών, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ανοίγοντας το δρόμο για ένα δεύτερο δημοψήφισμα στη χώρα.

Σύμφωνα με την απόφαση, το Brexit μπορεί να ανακληθεί με την μονομερή απόσυρση του άρθρου 50 από το Λονδίνο.

Βάσει της απόφασης, αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να αλλάξει τίποτα στους όρους συμμετοχής της Βρετανίας στην Ένωση.

Η απόφαση προβλέπει πως κάθε κράτος –μέλος μπορεί να ακυρώσει τη διαδικασία που εκκινεί το άρθρο 50, χωρίς να λάβει την έγκριση από άλλο κράτος –μέλος, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας αποχώρησής του από την Ένωση.

«Καταγράφει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για μονομερή ακύρωση του άρθρου 50, ξεκαθαρίζει όμως πως η θέση της δεν άλλαξε και πως το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα είπε πως για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει μια συμφωνία στο τραπέζι, και όπως είπε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «είναι η μόνη συμφωνία και η καλύτερη» συνεπώς η Επιτροπή δεν προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί κάτι.

Ολοκληρώνοντας η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν είπε πως η Επιτροπή είναι έτοιμη διά παν ενδεχόμενο στο ζήτημα του Brexit και πως δεν πρόκειται να προβεί σε περαιτέρω σχόλια για το θέμα.

Παρίσι: όλο και πιο κοντά σε άτακτο Brexit

Μια πολυδάπανη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία είναι ολοένα περισσότερο πιθανή, εκτίμησε η Ναταλί Λουαζό, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης.

Η δήλωση της Λουαζό ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση από την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.

«Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι παρά τις τελευταίες εξελίξεις, μια απόρριψη της συμφωνίας αποχώρησης είναι όλο και πιο πιθανή» τόνισε σε βουλευτές η Λουαζό.

«Ο κίνδυνος μιας μη-συμφωνίας εξόδου θα είναι επίσης μια έξοδος που θα είναι αναμφίβολα εξαιρετικά δαπανηρή για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα είναι επιζήμια και για την ΕΕ».

«Κάποιοι επεξεργάζονται άλλα σενάρια και η σύγχυση στο Λονδίνο παραμένει ιδιαίτερα έντονη», πρόσθεσε.