Διπλή πανελλήνια βράβευση για τον Δήμο Φαρσάλων

Ολοκληρώθηκε στην Ηγουμενίτσα, με μεγάλη συμμετοχή Δημάρχων, εκπροσώπων Δήμων, Δημόσιων φορέων και της επιστημονικής κοινότητας το 1ο Θεματικό Συνέδριο «ΚΕΠ Υγείας», του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τίτλο «Ο Ρόλος των Κέντρων Πρόληψης (ΚΕΠ) Υγείας στους Δήμους». Το συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Περιφέρειας Ηπείρου και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της ΠΕΔ Ηπείρου.

Στις εργασίες του συνεδρίου ο Δήμος Φαρσάλων συμμετείχε ενεργά, εκπροσωπούμενος από τον ίδιο τον Δήμαρχο Άρη Καραχάλιο, τον Αντιδήμαρχο Απόστολο Κυριαζή και την Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ Κυριακή Παναγιωτοπούλου, η οποία εισηγήθηκε το θέμα «Καλές Πρακτικές του Δήμου Φαρσάλων στις δράσεις για την εθελοντική δωρεά του μυελού των οστών και για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (Ρομά)» με δύο σκέλη, αφενός τις καλές πρακτικές του Δήμου Φαρσάλων για την ευαισθητοποίηση πολιτών ώστε να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών και αφετέρου τον στρατηγικό σχεδιασμό και ενσωμάτωση των Ρομά στον Δήμο Φαρσάλων. Ο Δήμος Φαρσάλων και στα δύο πεδία πρωτοπορεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα συμπεράσματα εργασιών του Συνεδρίου μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Οι εργασίες του 1ου θεματικού Συνεδρίου των ΚΕΠ Υγείας ανέδειξαν τη φιλοσοφία του θεσμού, που βασίζεται στην ενημέρωση και στον προσυμπτωματικό έλεγχο για 8 νοσήματα, που απειλούν την ανθρώπινη ζωή.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τον θεσμικό της ρόλο έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την προαγωγή της υγείας των δημοτών.
Παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές Δήμων, οι οποίες συμμορφωμένες στις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ με τα διεθνή πρωτόκολλα ενημερώνουν, αλλά και θέτουν στη διάθεση του δημότη τις προτεινόμενες εξετάσεις ανά ηλικία και φύλο για την έγκαιρη διάγνωση.
Τα ΚΕΠ Υγείας μέσα από την τριετή τους πορεία αξιοποίησαν τις εργασίες του Συνεδρίου και επέδειξαν το έργο τους με απολογιστικά στοιχεία παροτρύνοντας και άλλους Δήμους να ακολουθήσουν και να ωφελήσουν τους δημότες τους.

Βράβευση Δήμου Φαρσάλων

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου ο Δήμος Φαρσάλων κατόρθωσε να αποσπάσει δύο (2) βραβεία κοινωνικής προσφοράς. Το πρώτο, για την πρόληψη υγείας μέσα από την θεσμοθέτηση των Κέντρου Πρόληψης – ΚΕΠ Υγείας παρέλαβε ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, ενώ το δεύτερο, για τη διάκριση του Κέντρου Πρόληψης – ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Φαρσάλων στα πρώτα πέντε (5) ΚΕΠ Υγείας στην Ελλάδα με τις περισσότερες Δράσεις και περισσότερους ωφελούμενους το 2017 και για την ύψιστη ωφέλεια των δημοτών, η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ Κυριακή Π. Παναγιωτοπούλου.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος δήλωσε για το επίτευγμα αυτό: «Είμαστε εύλογα και δικαιολογημένα υπερήφανοι για τη θεσμοθέτηση και λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης Υγείας (Κ.Ε.Π.) του Δήμου μας, αλλά και για τη σημαντικότητα της λειτουργίας του με τις πολλές και ποικίλες δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων. Ιδιαίτερα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας επωφελήθηκαν από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του κέντρου. Και μάλιστα κάτοικοι όχι μόνο της πόλης αλλά κ του συνόλου των κοινοτήτων. Αυτή η λειτουργία και η πληθώρα των δράσεων, με το μεγάλο αριθμό των ωφελουμένων έφεραν τη διπλή βράβευση του Κέντρου Πρόληψης Υγείας του Δήμου μας και δικαιωματικά της Κικής Παναγιωτοπούλου, προέδρου της ΔΗΚΕΦΑ και υπευθύνου λειτουργίας του Κέντρου και των δράσεών του».

Η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ Κυριακή Π. Παναγιωτοπούλουδήλωσε ακολούθως: «Η χαρά μας είναι μεγάλη γιατί οι προσπάθειες του Δήμου Φαρσάλων αναγνωρίστηκαν και ανταμείφθηκαν. Οι ημερίδες πρόληψης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκαν στην έδρα αλλά και στις κοινότητες του Δήμου μας. Το ίδιο και οι ιατρικές εξετάσεις. Ο στόχος ήταν να έχουν πρόσβαση στις δράσεις μας όλοι οι δημότες. Ευχαριστούμε πρώτα από όλους, τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου, τον Διευθυντή, την προϊσταμένη και τις νοσηλεύτριες του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων, τους εργαζόμενους των Κινητών μονάδων, τους κορυφαίους επιστήμονες που συμμετείχαν στις δράσεις μας, τους ιατρούς – παρόχους μας και τα συνεργαζόμενα μικροβιολογικά κέντρα, Τους εργαζόμενους του ΚΕΠ και όλου του Δήμου Φαρσάλων που στήριξαν τις δράσεις και κυρίως τις δομές Κέντρο Κοινότητας και Βοήθεια στο σπίτι. Τέλος, όλους τους δημότες που αγκάλιασαν τη θεσμοθέτηση του ΚΕΠ Υγείας».