Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: οδοφράγματα και σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια

Σκηνικό έντασης στήθηκε και πάλι στο κέντρο της Αθήνας, καθώς εν εξελίξει βρίσκονται πορείες και συγκεντρώσεις για την 10η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ομάδες κουκουλοφόρων έχουν στήσει οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων και υλικά από σπασμένα πεζοδρόμια στις οδούς Στουρνάρη, Τοσίτσα και Σπύρου Τρικούπη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα νεαρών έσπασε την είσοδο σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού επί της οδού Σπύρου Τρικούπη 16 και έχουν ανέβει στην ταράτσα.

Παράλληλα πολλοί κουκουλοφόροι έχουν ανέβει σε ταράτσες κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Μέχρι αυτή τη στιγμή η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 27 προσαγωγές, μεταξύ των οποίων και πολλοί ανήλικοι.

Λίγα λεπτά πριν τις 20:00 ομάδα κουκουλοφόρων που ήταν συγκεντρωμένοι στο οδόφγραγμα της οδού Στουρνάρη, απομακρύνθηκαν από αυτό κι άρχισαν να πετούν πέτρες στους άντρες των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί με τη σειρά τους πραγματοποίησαν επίθεση προσπαθώντας να προβούν σε συλλήψεις και απάντησαν με χημικά, με αποτέλεσμα η ένταση να φτάσει στο “κόκκινο”.

Κάποια από τα δέντρα στη οδό Στουρνάρη έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, όπως και μια είσοδο πολυκατοικίας.

Γύρω στις 18:00 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια και ξεκίνησε πορεία προς τη Βουλή και τα Εξάρχεια, ενώ στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Η κυκλοφορία στους δρόμους του κέντρου έχει διακοπεί προσωρινά.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από το πρωί, κατά τη διάρκεια της πορείας μαθητικού – φοιτητικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν επεισόδια από κουκουλοφόρους οι οποίοι πέταξαν πέτρες και μολότοφ, ενώ προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα και φανάρια στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Προηγουμένως, νεαροί είχαν ξηλώσει μάρμαρα από και πλάκες πεζοδρομίου από την πλατεία Κοραή, όπου έγραψαν και συνθήματα.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, ενώ τα μαγαζιά έκλεισαν αμέσως, κατεβάζοντας τα ρολά τους.

Ζημιές προκλήθηκαν σε κάποιες βιτρίνες, αλλά και σε φανάρια και στάσεις λεωφορείων, ενώ η  αστυνομία προχώρησε συνολικά σε δέκα προσαγωγές, μέχρι το μεσημέρι.

Οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο έκλεισαν προσωρινά, άνοιξαν και πάλι το απόγευμα, αλλά ο σταθμός στο Πανεπιστήμιο έκλεισε εκ νέου λίγη ώρα μετά.

Πορείες και συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου ομάδα κουκουλοφόρων έκαψε μια ελληνική σημαία έξω από το ΑΠΘ.

Πηγή: ant1news.gr