Κατσιαντώνης για βιομηχανική ντομάτα: “Για τα… λάχανα η απάντησή σας κ. Υπουργέ”

“Παίζετε άσχημα με τη νοημοσύνη των αγροτών κ. Υπουργέ, κρατώντας την τύχη τους στα χέρια σας. Αντί να βρείτε λύσεις στα ερωτήματα που σας έθεσα και έχουν να κάνουν με την πραγματική επιβίωση τους, μας πετάτε στη μούρη τον Κανονισμό της μεταποίησης των νωπών προϊόντων, και συγκεκριμένα της βιομηχανικής ντομάτας, λες και απευθύνεστε σε… λάχανα!”

Πυρ και μανία από την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη, έγινε ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κατσιαντώνης, αφού στην ουσία δεν απάντησε σε κανένα από τα θέματα που έθεσε.

“Σας παραθέτω για ακόμη μία φορά τα ουσιαστικά ερωτήματά μου, έτσι όπως τέθηκαν στις επαφές που είχα με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ Χρήστο Σουλιώτη και τα μέλη του Δ.Σ, στο πλαίσιο των ζημιών που υπέστησαν από τις καιρικές συνθήκες, γιατί δε θέλω να πιστέψω ότι εσείς, με την εμπειρία που έχετε στο αγροτικό κομμάτι, βάλατε την υπογραφή μας στα όσα έλαβα ως απάντηση για τις ριζικές αλλαγές στον απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ, και στα μέτρα στήριξης που απαιτούνται για να σταθεί ο κλάδος στα πόδια του”.

·  1. Ποια άμεσα μέτρα, περιλαμβανομένων όσων αφορούν και σε οικονομική ενίσχυση κάθε μορφής, προτίθεστε να λάβετε, προκειμένου να υποστηρίξετε ουσιαστικά τον κλάδο παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας, ώστε να μην οδηγηθούν σε υποχρεωτική εγκατάλειψη της καλλιέργειάς της?

·  2. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία τροποποίησης του απαρχαιωμένου Κανονισμού του ΕΛΓΑ? Ειδικότερα, έχετε προβεί σε μελέτη και διερεύνηση του πλαισίου υποστήριξης των παραγωγών, ώστε να προβλέπεται ανά συγκεκριμένο παραγωγικό κλάδο εξειδικευμένη διαδικασία αποζημίωσης και με σαφή αναφορά στις επιμέρους κατηγορίες ζημιών, ώστε να πάψουν τα φαινόμενα ασάφειας που παρουσιάζει σήμερα ο ισχύον Κανονισμός, εξαιτίας των οποίων επιτρέπονται «αλχημείες» του τύπου «μια χρονιά αποζημιώνεται μια καταστροφή και την επόμενη αλλάζει ρότα» η εκάστοτε Διοίκηση του ΕΛΓΑ?

·  3.Προτίθεστε να τροποποιήσετε το θεσμικό πλαίσιο ως προς το θέμα απόσβεσης μηχανημάτων και εν γένει μηχανολογικού εξοπλισμού, από το ισχύον σήμερα 10 έτη, σε 5 έτη, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να «τρέχουν» την παραγωγή τους παράλληλα με τις δυνατότητες που μπορεί να τους προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη στον εξοπλισμό, επιδοτώντας ή/και επιχορηγώντας την αλλαγή του με καινούργιο, μέσω σχετικών Δράσεων και Προγραμμάτων?

·  4.Προτίθεστε να παραχωρήσετε προς χρήση για τις ανάγκες των παραγωγών, ΄δημόσια κτίρια, όπως επί παραδείγματι των πρώην ενώσεων και αγροτικών συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση, προκειμένου να τους ελαφρύνετε κατά ένα μέρος από τα κόστη μίσθωσης κτιρίων που χρησιμοποιούν για τις ανάγκες τους?

“Σε ότι αφορά το τελευταίο ερώτημα” επισημαίνει ο Γιώργος Κατσιαντώνης, “είναι τουλάχιστον τραγικό να μιλάτε για… λαχανόκηπους σε ότι αφορά τα δημόσια κτίρια που έθεσα, σε παραγωγούς που μοχθούν στη γη που μεγάλωσαν, για να φέρουν την ανάπτυξη στον τόπο τους, και εσείς τους την στερείτε. Σεβαστείτε τους τουλάχιστον!”