Πρόγραμμα για την απασχόληση 6.000 ανέργων ηλικίας έως 39 ετών

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανακοινώνει την έναρξη, σήμερα Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 15.00, της  υποβολής αιτήσεων για την πρώτη φάση του προγράμματος επιδότησης νέων θέσεων εργασίας «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 6.000 ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας», που υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση διαδικτυακά στο http://www.oaed.gr/.

Η επιδότηση αφορά 6.000 θέσεις για άνεργους, κατόχους πτυχίου, μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού, έως 39 ετών. Η κατεύθυνση των ανέργων αποφοίτων υψηλής κατάρτισης σε κλάδους αιχμής έχει ως στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, ενώ συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ανάσχεση του brain drain.

Η μεταποίηση, η βιομηχανία και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα επιχειρήσεων που εντάσσονται στους εν λόγω  κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης.

Με συνολικό προϋπολογισμό 112.000.000€, η επιδότηση διάρκειας 15 μηνών θα καλύπτει μέχρι και το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και διαμορφώνεται ως εξής: έως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου (μισθός 1.200 ευρώ), έως 700 για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου (μισθός 1.400 ευρώ) και έως 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου (μισθός 1.600 ευρώ).

Η επιχείρηση θα πρέπει να μην έχει απολύσει προσωπικό το τελευταίο τρίμηνο πριν την αίτηση υπαγωγής της στο πρόγραμμα, να μην προβεί σε αλλαγή του αριθμού των εργαζομένων που είχε κατά την ημερομηνία αίτησης κατά τη διάρκεια των δεκαπέντε (15) μηνών, ενώ η διατήρηση της θέσης εργασίας για 3 μήνες μετά το πρόγραμμα ορίζεται υποχρεωτική.