Ο Ποροσένκο υπέγραψε στρατιωτικό νόμο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε το διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Η απόφαση έρχεται μετά το «θερμό» επεισόδιο στο Στενό του Κερτς, ανάμεσα σε τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας και ρωσικών δυνάμεων.

Το μέτρο του στρατιωτικού νόμου εγκρίθηκε νωρίτερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας και αναμένεται να έχει ισχύ 60 ημερών. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, το διάταγμα θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ.

Ήδη έχει ξεκινήσει η κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων, κάτι που σηματοδοτεί το τί πρόκειται να ακολουθήσει.

Τα ρωσικά ΜΜΕ ερμηνεύουν τη  κίνηση αυτή ως “βολική” πολιτικά για τον Ποροσένκο καθώς στις εκλογές του Μαΐου επρόκειτο να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Ωστόσο, οι εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν αν μέχρι τότε είναι σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος, κάτι που σημαίνει πως ο πρόεδρος θα παραμείνει στη θέση του.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε πως η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να προβεί και σε άλλες επιθετικές ενέργειες στην ξηρά ή στη θάλασσα.

Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας: Απαράδεκτος ο αποκλεισμός

Την «μεγάλη ανησυχία» του Βερολίνου για την νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Απαράδεκτο» χαρακτήρισε «τον αποκλεισμό του περάσματος στην Θάλασσα του Αζόφ» ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν την εξομάλυνση της κατάστασης», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και ότι «πρέπει να εξασφαλισθεί η ελεύθερη διέλευση στην Θάλασσα του Αζόφ». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει ακόμη μιλήσει με τους προέδρους των δύο χωρών, αλλά η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις δύο πλευρές.

Να φροντίσουν για την «αποκλιμάκωση» κάλεσε και τις δύο πλευρές και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και τόνισε ότι «είναι σημαντικό αυτός ο αποκλεισμός να αρθεί».

Πηγή: ant1news.gr