Καταγραφή Λαρισαίων συγγραφέων

Εδώ και μερικά χρόνια, συγκεκριμένα από το 2016 και δώθε, ο συγγραφέας Βάιος Κουτριντζές προσπαθεί να καταγράψει τους Λαρισινούς συγγραφείς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ειδικότερα όσων συνέγραψαν βιβλία που κυκλοφόρησαν και μ’ αυτόν τον τρόπο συνέβαλαν στη διαχρονική πνευματική ανάπτυξη των κατοίκων. Ως «Λαρισινοί συγγραφείς» δε νοούνται μόνο εκείνοι που γεννήθηκαν κι απεβίωσαν στην πόλη ή στην ευρύτερη έκταση του νομού, μα και όσοι συνέδεσαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους με τη Λάρισα για επαγγελματικούς ή διάφορους άλλους λόγους.

Οι συγγραφείς πριν τον 20ο αιώνα, από το 1900 και πίσω, καταχωρίζονται άπαντες, ανεξαρτήτως έκδοσης βιβλίου, δεδομένου ότι η τυπογραφία στην Ελλάδα και η μαζική παραγωγή βιβλίων αναπτύχτηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα με την ίδρυση των πρώτων επαγγελματικών τυπογραφείων.

Δεν εξαιρείται κανένας δημιουργός οποιουδήποτε λογοτεχνικού είδους και ύφους. Πεζογράφοι, ποιητές, δοκιμιογράφοι, συντάκτες μελετών, συγγραφείς εκπαιδευτικών και επιστημονικών βιβλίων ή που έχουν μεταφράσει ή επιμεληθεί βιβλίο άλλου συγγραφέα, συγγραφείς παιδικών βιβλίων και σεναριογράφοι των κόμιξ. Ειδικά για τους επιμελητές απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν γράψει κάποια Εισαγωγή ή Πρόλογο και επιμεληθεί την ύλη του βιβλίου (δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν κάνει τη γλωσσική ή φιλολογική ή γενική επιμέλεια).

Το κάθε λήμμα περιλαμβάνει το Βιογραφικό του δημιουργού, όπως προκύπτει από τα δελτία τύπου στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο ή αυτό που υπάρχει τυπωμένο στο σώμα των βιβλίων του και όσο το δυνατόν πληρέστερη Βιβλιογραφία. Το κείμενο συνοδεύει φωτογραφία του συγγραφέα και ενός βιβλίου του.

Μέχρι σήμερα, έχουν καταχωριστεί στοιχεία για (350) δημιουργούς και εξάγονται τα πρώτα στατιστικά αποτελέσματα.

Όσοι συγγραφείς επιθυμούν να πληροφορηθούν αν έχουν καταγραφεί και το περιεχόμενο του λήμματος που τους αφορά μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του (τηλ. 6976806955). Οι συγγραφείς που δε συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο, επειδή δε βρέθηκαν βιβλία τους πουθενά, μπορούν να στείλουν ταχυδρομικά τα προαναφερόμενα στοιχεία στη Διεύθυνση: Οδός Λατανίας, αριθμ. 1, Τ.Κ. 412 21, Λάρισα, ή να του τα δώσουν ιδιοχείρως, ή να τα στείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: vaioskoutrintzes@gmail.com.